Jopa 7500 huumeita tilanneen suomalaisen henkilöllisyys selvitettiin – harva tarttui poliisin toiveeseen ilmiantaa itsensä, vyyhti työllistää viranomaisia ainakin vuoden

0:51
Katso videolta muun muassa kartta siitä, missä kaikkialla tunnistetut Silkkitiellä asioineet asuvat. Videolla kerrotaan myös tarkemmin siitä, mitä kaikkea sivustolla myytiin ja mistä hinnasta. Kuvat: Tulli.

Valtavan Silkkitie-vyyhdin uskotaan työllistävän viranomaisia ainakin vuoden päivät. Syyttäjä uskoo valtaosan asioista lähtevän pöydältä vuoden loppuun mennessä. Töitä on kuitenkin paljon.

Tulli tiedotti viime vuoden lopussa selvittäneensä ainakin 7500 salatun verkon kauppapaikka Silkkitien käyttäjän henkilöllisyyden, ja päästyä näin poikkeuksellisella tavalla huumekauppoja netissä tekevien jäljille.

Rikosylikomisario Jari Räty keskusrikospoliisista kertoo, että tutkinnan etenevät tällä hetkellä eri poliisipiireissä eri tahtiin.

Käyttörikosten selvitys prioriteettina

Erityistä painoarvoa on annettu käyttörikoksille, sillä niitä on mennyt ja menee jatkuvasti vanhaksi. Käyttörikokset vanhentuvat kahdessa vuodessa, vakavammissa huumerikoksissa vanhentumisajat ovat pidemmät, mikä antaa viranomaisille enemmän aikaa niiden selvittelyyn.

– [Käyttörikoksiin] on nimenomaan panostettu ja saatu vietyä niitä eteenpäin. Pikkuhoppu on ollut, mutta siitäkin on selvitty, Räty kommentoi.

Toistaiseksi tutkinnoissa on ei ole paljastunut Rädyn mukaan suuria yllätyksiä, vaan poliisi on tehnyt tutkintaa palvelimilta löytyvien tietojen pohjalta.

– Ei löytynyt mitään sellaista erityistä, mistä lähtisi isoja vyyhtejä, hän kuvailee.

Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta raskauttavien johtolankojen löytymisestä.

”Jäljellä on satoja ja lisää tulee”

Myös Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista kertoo, että poliisi joutuu priorisoimaan tutkinnoissa aluksi vähemmän vakavia rikoksia.

– Taistelua vanhentumista vastaan, hän kuvailee.

Kinnusen mukaan käyttörikokset halutaan saada tutkintaan muun muassa siltä varalta, että niiden penkominen paljastaisi myös vakavampia rikoksia. Hänen mukaansa osassa tapauksia tutkinnassa on päästy kiinni myös sillä hetkellä tapahtuviin rikoksiin, kuten huumausainerikoksiin.

Sisä-Suomen alueella on päätökseen saatu hänen mukaansa kymmeniä rikostutkintoja.

– Mutta jäljellä on satoja ja lisää tulee. Valmista ei varmasti ole syksyllä, hän kuvailee.

Myös Räty on sitä mieltä, että vaikka tutkinta on isoilta osin hyvässä mallissa, tulee töitä olemaan varmasti loppuvuoteen saakka.

”Kyllä se vyöry sieltä tulee”

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth kertoo, että syyttäjille ei ole toistaiseksi tullut juuri muita juttuja kuin sakkomenettelyllä hoidettuja käyttörikosasioita.

Hänen arvionsa mukaan Silkkitie-pöytäkirjoja alkaa tulla syyttäjien pöydälle kuukauden tai kahden sisällä.

– Kyllä se vyöry sieltä kohta tulee, hän nauraa.

Harva tullut kertomaan rikoksistaan

Ruuth arvioi, että jos kaikki sujuu esitutkintavaiheessa kuin suunniteltu, valtaosa asioista saadaan syytevaiheeseen vuoden loppuun mennessä. Siinä on kyse muun muassa siitä, miten hyvin tavoitetaan asiaan liittyvät henkilöt.

Tässä vaiheessa on hänen mukaansa mahdoton sanoa, miten vakavista rikoksista tullaan nostamaan syyteet.

Viranomaisten tiedottaessa Silkkitie-tutkinnasta se kehotti palvelussa laittomuuksia tehneitä itse ottamaan poliisiin yhteyttä prosessin nopeuttamiseksi. Rätyn käsitys on, että harva halusi tulla asioitaan selvittämään omatoimisesti vaan epäillyt on jouduttu kutsumaan itse kuultavaksi.

– Alustavien tietojen mukaan se ohje ei ole vetänyt. Ei ole mitään kansanvaelluksia ollut, hän lausuu.

Katso videolta poliisin tiedotustilaisuus Silkkitie-tutkinnan tuloksista.

53:19

Juttua päivitetty 12.2. klo 12.49: Juttuun lisätty maininta Tullista. Korjattu kirjoitusvirhe kello 14.27 1. väliotsikon jälkeen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja