KRP:n nappaama 24-vuotias on yksi Suomen suurimmista huumekauppiaista, retosteli bisneksillään medialle – "Baana on vapaa ja tavara kulkee"

1:11
Tällaisia löytöjä poliisi teki lahtelaismiehen tutkinnassa.

Keskusrikospoliisi tiedotti tänään ottaneensa kiinni nuoren miehen epäiltynä törkeistä huumausainerikoksista. MTV Uutisten tietojen mukaan kyseessä on nimimerkkiä Autobahn käyttänyt huumekauppias, joka on kertonut toiminnastaan mielellään myös medialle.

Poliisin mukaan 24-vuotias lahtelaismies aloitti huumekaupan helmikuussa 2020 ja toiminta lakkasi poliisin kiinniottoon lokakuun lopussa. Poliisin mukaan mies nousi toiminta-aikana yhdeksi Suomen suurimmista huumekauppiaista tehden yli tuhat huumekauppaa. Miestä epäillään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja kahdesta lääkerikoksesta.

KRP ei vahvista tietoa huumekauppiaan käyttämästä nimimerkistä vedoten yksityisyydensuojaan. Tapauksen tutkinnanjohtaja Hans Fagerström kertoo kuitenkin, että esitutkinnassa on löytynyt viitteitä epäillyn käymistä keskusteluista toimittajan kanssa.

Kertoi huumekaupoista toimittajalle

Aikakauslehti Imagelle antamassaan haastattelussa Autobahnin kerrotaan myyvän huumeita tukkupaketteina niiden vähittäiskauppiaille. Hän kertoi haastattelussa myös aktiivisen tiedottamisen merkityksestä asiakkaiden luottamuksen rakentajana ja huumeiden jälleenmyynnistä pimeän verkon keskustelupalstoilla.

– Meiltä ostettavat tuotteet päätyvät sinne muutaman mutkan kautta myyntiin yleisölle, joka ei halua käyttää Sipulimarketia tai kryptovaluuttoja, ja saavuttaa siten huumausaineiden käyttäjäportaan, josta se raha tulee meillekin, kauppias kertoi tuolloin.

Juttu julkaistiin ilmeisesti hyvin lähellä miehen kiinniottoa, mahdollisesti jopa hieman sen jälkeen.

Tutkinnanjohtaja Hans Fagerström kertoo, että erityisesti huumekaupan siirtyessä pimeään verkkoon huumekauppiaat ovat panostaneet markkinointiin ja viestintään. Itsensä ja tuotteidensa markkinoinnilla he saavat kasvattua aineiden menekkiä.

– Jos on hyvä kirjoittamaan mainospuheita, niin sittenhän se edistää menekkiä. Tietty markkinointihenki ja sulavuus ulosannissa lisää sitä, tutkinnanjohtaja kuvailee verkon huumekaupan logiikkaa.

”Tavara kulkee ilman rajoituksia”

Artikkelin kirjoittaneen toimittaja Aarno Malinin blogissa kauppias viittasi aiemmin myös suunnittelevansa uran päättämistä.

– Kävi miten kävi, niin kovin pitkälle syksyä/syystalvea ei Autobahnilla ajeta edes pitkät päällä. Tiedotamme hyvissä ajoin imagoon sopivin "moottoritie päättyy" -liikennemerkein, kun olemme lopettelemassa tai viimeistään silloin kun joku tekee lopputarjouksen varastossa olevista tuotteistamme ja ostaa ne pois. Siihen asti baana on vapaa ja tavara kulkee ilman rajoituksia.

Eläkesuunnitelmat ilmeisesti jäivät, kun poliisi otti miehen kiinni.

Hillosi kilokaupalla huumeita kodissaan

Miehen kiinnioton yhteydessä tehdyssä kotietsinnässä miehen asunnosta takavarikoitiin yli 10 kiloa huumausaineita, mukaan lukien noin 6,5 kiloa amfetamiinia, 1,6 kiloa metamfetamiinia, 2 kiloa MDMA-jauhetta, 7000 ekstaasitablettia ja 600 grammaa kokaiinia. Käteistä rahaa löytyi noin 45 000 euroa.

Vaikka takavarikko ei poliisin mukaan vedä vertoja joillekin maahantuojilta napattuihin aine-eriin, on takavarikko huomattava.

– Kun löydetään yksityisasunnosta tuollainen määrä ja kysymys on huumausaineen myyjästä, niin kyllä määrää voi pitää erittäin suurena, Fagerström kertoo.

Yhteensä esitutkinnassa takavarikoitiin noin 14,5 kiloa huumeita, jälleenmyyntiarvoltaan noin 600 000 euroa. Miehen uskotaan ennen kiinniottoaan ehtineen levittää aineita huumemarkkinoille jo kaksinkertaisen määrän aineita.

Vierailijoita ei kotona juuri käynyt

Poliisi luonnehti miehen rikollista toimintaa järjestelmälliseksi ja ammattimaiseksi, tämän rakentaessa nimimerkkinsä ja huumekaupan ympärille eräänlaisen tavaramerkin.

– Epäilty on tietoteknisesti kyvykäs ja hän on rajannut sosiaalisia kontaktejaan, mikä on mahdollisesti vahvistanut uskomusta siitä, että hän on suojassa kiinni jäämiseltä Fagerström kuvaili tiedotteessa.

Hän kertoo, että sosiaalisten kontaktien vähentämisellä tarkoitetaan sitä, että henkilöllä ei ole juuri ollut perinteisiä sosiaalisia kontakteja osana rikollista toimintaa. Asiaan on luonnollisesti vaikuttanut se, että mies on säilyttänyt asunnossaan huomattavia huumemääriä.

– Silloin ei tietenkään tuoda mitään vierailijoita kyläilemään, Fagerström kuvailee.

Miehen pyrkimyksestä huolimatta hänet napattiin kiinni. Poliisin mukaan miehen jäljille päästiin poliisin tutkiessa väkivaltarikosta, johon pääepäilty ei itse ollut millään tavalla osallinen.

Väkivaltarikoksen tutkinnassa tuli ilmi tällaista. Tämä pääepäilty ei ollut mitenkään osallinen tähän väkivaltarikokseen. Väkivaltarikoksen esitutkinnassa tehtiin huumausainetakavarikko, joka johdatti epäilyn jäljille.

KRP oli tutki tapausta tämän jälkeen tovin ennen epäillyn kiinniottoa.

Miljoonan rikoshyöty

Epäillyn uskotaan hankineen aineet salatussa Tor-verkon kautta Suomesta ja ulkomailta. Epäilty kauppasi aineensa samaisessa Tor-verkossa sijaitsevalla Sipulimarket-kauppapaikalla, mutta sopi isompia kauppoja myös sähköpostitse.

Huumaus- ja lääkeaineet toimitettiin ostajille maastokätköihin tai postin välityksellä. Toimitukset teki joko pääepäilty tai joku tämän puolesta. Muutama henkilö on epäiltynä miehen rikoksiin osallistumisesta.

Epäillyn uskotaan saaneen rikollisella toiminnallaan noin miljoonan euron rikoshyödyn käteisenä rahansa ja kryptovaluuttana.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja