Tamperelaisnuorukaiset ostivat 100 kiloa amfetamiinia – poliisi nappasi melkein koko erän ja diilereille jäi iso velka ammattirikollisille

0:58
Katso videolta, millaisia huumekasoja parikymppiset olivat hankkineet myytäväkseen.

Poliisi on selvittänyt törkeän huumausainerikoksen, jossa joukko parikymppisiä tamperelaismiehiä oli päättänyt ryhtyä huumekauppiaiksi.

Hankittu sadan kilon amfetamiinierä päätyi kuitenkin suurimmaksi osaksi poliisien takavarikkoon. Tapauksen selvittivät yhdessä Sisä-Suomen poliisilaitos ja keskusrikospoliisi.

Vyyhti alkoi poliisin mukaan siitä, kun kolme tamperelaismiestä päätti joulukuussa 2020 aloittaa huumeiden myynnin. Toiminta alkoi niin sanotusti ”nollasta sataan”, sillä joukkio tilasi pimeästä verkosta hankituin kontaktein ammattirikollisilta Suomeen 100 kiloa vahvaa amfetamiinia. Nuorukaisilla ei ollut juurikaan aiempaa rikoshistoriaa.

– Se on edelleen tänä päivänä merkittävän suuruinen erä, kommentoi tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström keskusrikospoliisista.

”Toiminta oli ammattimaista”

Toimintaan tuli sittemmin mukaan neljäs parikymppinen mies, ja joukkio alkoi etsiä huume-erälle ostajia salatun Tor-verkon kauppapaikoilla käyttäen apuna myös sähköpostia ja pikaviestisovelluksia. Huumeet toimitettiin asiakkailla maastokätköjen ja postin avulla.

Poliisi luonnehtii toimintaa järjestelmälliseksi ja ammattimaiseksi, jossa toimijoille oli omat roolinsa ja vastuualueensa. Ostajien lisäksi salatusta Tor-verkosta haettiin myös henkilöitä avustamaan huumekaupassa.

– Vaikka toiminta oli ammattimaista, epäillyillä ei kuitenkaan ollut valmista asiakaskuntaa, minkä vuoksi heidän oli hankalaa saada huumausainetta myytyä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström KRP:stä.

Poliisin takavarikkoon jopa yli neljän miljoonan huumeet

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille jo ensimmäisen huumeiden myynti-ilmoituksen jälkeen, ja esitutkinnan aikana amfetamiinia takavarikotiin maastokätköistä ja epäiltyjen asunnoista yhteensä 90 kiloa. Poliisi arvioi takavarikon katukauppa-arvoksi yli neljä miljoonaa euroa. Suurin osa aineista, noin 77 kiloa löydettiin kolmesta Tampereen seudulla olleesta maastokätköstä.

Esitutkinnan aikana on ollut kiinni yhteensä 11 henkilöä ja heistä neljä on yhä vangittuna epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Yksi vangittuna olevista on eräs joukkion suurimmista asiakkaista.

– Epäillyillä vaikutti olevan virheellinen käsitys siitä, että pimeässä verkossa tapahtuva huumausainekauppa olisi lainvalvontaviranomaisten ulottumattomissa, Fagerström kertoo.

Yksi epäilty odottaa luovutusta Lähi-idässä

Yksi epäillyistä otettiin kiinni EU:n ulkopuolisessa valtiossa Lähi-idässä kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella. Myös toinen epäilty oli oleskellut ulkomailla, mutta oli viranomaisten onneksi palannut Suomeen itse. Häntä epäillään valtiorajarikoksesta, sillä hän oli palannut maahan jäitä pitkin.

– Pelkäsi tietysti viranomaisia, kun tiesi poliisin olevan perässä, Fagerström kuvailee.

Ulkomaille jäänyt odottaa yhä luovutusta Suomeen.

– On viitteitä, että kaksi epäiltyä lähti, kun maa alkoi polttaa jalkojen alle, Fagerström kertoo.

– Epäillyt ilmeisesti uskoivat, että EU:n ulkopuolelle matkustamalla he olisivat suojassa rikollisen toiminnan seurauksilta, Fagerström sanoo.

Jäljelle jäivät isot velat ammattikonnille

Tapaus siirtyy syyteharkintaan elokuun alussa.

Miehiä odottavien syytteiden lisäksi joukkion selässä painavat nyt myös velat ammattirikollisille, joilta huumausaineet hankittiin.

– Puhutaan noin puolen miljoonan velasta. Päälle vielä valtion rikoshyötyvaatimukset, Fagerström kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja