Valtavan Silkkitie-operaation opetus: Sen minkä nettiin laittaa, sitä ei saa sieltä enää pois – Silkkitien miehistö alkaa olla selvillä, mutta jättikö Kapteeni laivan rottien tapaan? 

Silkkitie-tutkinta muistuttaa nettikäyttäjiä verkkoturvallisuuden perussäännöistä – poliisi selvittänyt jo yli 7500 huumeita ostaneen tiedot 0:51
Katso videolta muun muassa kartta siitä, missä kaikkialla tunnistetut Silkkitiellä asioineet asuvat. Videolla kerrotaan myös tarkemmin siitä, mitä kaikkea sivustolla myytiin ja mistä hinnasta.

Viranomaisten ennennäkemättömän suuri yhteisperaatio, Silkkitie-tutkinta, muistuttaa nettikäyttäjiä rosvoista rehteihin verkkoturvallisuuden perussäännöistä. Tuhannet huumeita ostaneet saavat lähiaikoina yhteydenoton paikalliselta poliisilaitokselta luotettuaan väärään tahoon, arvioi MTV Uutisten toimittaja Ville Eklund.

Tulli tiedotti keskiviikkona, että verkkohuumekauppa Silkkitien takavarikoidun palvelimen avulla on selvitetty tähän mennessä 7500 kauppapaikalla asioineen henkilön tiedot. Ja lisää nimiä on tulossa.

Samalla kerrottiin, että tuhannet rikosepäilyt on otettu tutkintaan ja sivuston tiedoista selvinneet myyjät ja ostajat laitetaan edesvastuuseen teoistaan.

Tutkinta on poikkeuksellinen Suomen mittakaavassa, ja kansainvälisestikin kyseessä on valtava tapaus.

Lue myös: Tuhansia uusia rikosepäilyjä ympäri Suomea: Silkkitie avasi viranomaisille valtavan näkymän huumekauppaan – pimeän verkon anonymiteetti murrettiin

Valtava tietomassa painaisi paperilla tonneja

Palvelimelta saatu tietomassa on erittäin suuri. Pienellä präntätyksi tekstiksi muutettuna se tarkoittaisi yli miljoonaa kaksipuoleista A4-arkkia. Painoa paperikasalla olisi lähemmäs kuusi tonnia.

Tietokanta sisältää muun muassa tiedot tapahtuneista kaupoista ja 160 000 kauppapaikalla osapuolten toisilleen lähettämää viestiä.

Näistä tiedoista on löydetty puoli miljoonaa todennettua kauppatapahtumaa, jotka on tehnyt noin 46 000 aktiivista ostajaa.

Myyjiäkin oli paljon, ja heistä yli 100 on käynyt kauppaa yli 100 000 euron arvosta. Kauppaa on käyty yhteensä 50 miljoonalla eurolla, joista 42 miljoonaa euroa koskee huumekauppaa.

Nettiin jää jälki, jota voi seurata pitkään

Viranomaiset haluavat nyt antaa selkeän viestin nettirötöksiä tekeville: Netissä tehtävät rikokset eivät ole mahdottomia selvittää, ja viranomainen voi seurata jälkiä rosvon kannalta pahimmillaan vuosien taa. Verkkopalveluiden luvattu anonymiteetti voi olla täysin näennäistä.

Netissä käytävällä rikollisuudella on pitkät jäljet, sillä Silkkitiekin on operoinut vuodesta 2013 lähtien. Kauppapaikalla laittomia ostoksia tekevä henkilö ottaa aina riskin siitä, että ostotapahtumassa tiedot tallentuvat tietokannaksi, joka viranomaisten haltuun päättyessä voi johdattaa rikoksentekijän jäljille.

Myyjille annetut osoitetiedot, virtuaalivaluutta bitcoinien käyttöön ja hankintaan liittyvät datat ja muut tunnistetiedot auttavat virkavallan rikosten jäljille.

Kun nuhteettomien kansalaisten on syytä pohtia käyttämiensä laillisten palveluiden hakkerointia ja tietojen päätymistä rikollisille, on rikoksia verkon välityksellä tehtävän pelko päinvastainen.

Tässä pätee siis vanha nettipoliisien viisaus: sitä minkä verkkoon laittaa, ei välttämättä koskaan saa sieltä pois. Nettipalveluiden, erityisesti rikollisten sellaisten, käyttäjällä on vähäiset ellei olemattomat mahdollisuudet varmistaa tietojensa tallentamiseen ja salaamiseen liittyviä yksityiskohtia.

Jos salatussa verkossa käytävään huumekauppaan liittyi ilmiön alkuaikoina ivaa poliisien toimintamahdollisuuksia kohtaan, niin parhaiten nauraa viimeisenä naurava.

Vanhentunutta rikostakaan ei heti unohdeta

Paljastuneet rikokset on nyt jaettu eri viranomaisille, ja toimintaa koordinoi historiallisen suuri 22 syyttäjän ryhmä. Vaikka tutkinnassa on vakaviakin huumerikoksia, koskee 95 prosenttia epäillyistä rikoksista ostotoimia. Oletettavaa on, että valtaosa näistäkin koskee huumausaineen käyttörikosta.

Poliisi on kertonut, että se selvittää vakavampia huumausainerikoksia kiinni jääneiden käyttäjien avulla. Nyt kuvio on kääntynyt päinvastaiseksi, ja vakavien huumerikosten tutkinnassa ohessa paljastuneet käyttäjät joutuvat viranomaisten tähtäimeen. Viranomaisten mukaan selvitetyistä henkilöistä arviolta puolella ei ole aiempaa rikostaustaa.

Vaikka huumausaineen käyttörikos vanheneekin kahdessa vuodessa, tietävät vuodesta 2013 toimineen Silkkitien paljastukset ikäviä hetkiä lukuisille isompiin ja pienempiin rikoksiin sen välityksellä syyllistyneille.

Ja vaikka rikos olisi vanhentunut, ei se viranomaiselta aivan heti unohdu: tieto Silkkitie-yhteydestä jää poliisin rekisteriin vuosiksi.

Katso videolta poliisin tiedotustilaisuus Silkkitie-tutkinnan tuloksista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tulli ja poliisi kertovat, mitä valtavan rikollisen nettikaupan tutkinnassa on paljastunut 53:19

Kuinka moni menee tunnustamaan poliisille?

Viranomaiset toivovat tiedotustilaisuudessaan Silkkitiellä asioivia henkilöitä tulemaan itse lähimmälle poliisiasemalle selvittämään asiansa. Kysymys onkin, kuinka moni haluaa päästä jännityksestä ja mennä suoraan tunnustamaan tekonsa.

Selvää on, etteivät kaikki Silkkitiellä tehdyt rikokset ole selvinneet. Aineita on tilattu postin lisäksi myös maastokätköihin, ja tiedossa on useampia tapauksia, joissa aineet on tilattu toisten henkilöiden nimissä esimerkiksi syrjässä sijaitsevaan postilaatikkoon.

Suomessa verkkohuumekauppa on siirtynyt kasvavissa määrin markkinapaikoista salatussa verkossa julkaistuihin myynti-ilmoituksiin, joissa viestintä hoidetaan erillisellä viestintäsovelluksella ja itse kaupat tehdään kasvokkain julkisella paikalla.

Yli 78-vuotiaita ostajia enemmän kuin alaikäisiä

Tutkinnassa paljastuneet tiedot paljastavat myös hieman yllättäviä yksityiskohtia verkon huumekaupasta.

Mediaväitteistä ja anekdooteista huolimatta huolimatta alaikäisten osuus ostajista vaikuttaa olevan huomattavan pieni. Nuorin tunnistetuista ostajista on 15-vuotias, mutta epäillyistä vain 0,04 prosenttia oli alaikäisiä. Näitä enemmän on esimerkiksi yli 78-vuotiaita, joita oli ostajista 0,12 prosenttia.

Suurin osa tunnistetuista henkilöistä oli 23–32-vuotiaita. Nuoret aikuiset ovat muutenkin ihmisryhmä, jossa huumausaineiden käyttö on yleisintä. Viranomaisten mukaan ostajia on kaikilta yhteiskunnan puolilta.

Mutta milloin oikeuteen päätyy "Kapteeni"?

Kauppapaikkaa ylläpitänyt palvelin löytyi maaliskuun alussa Ranskasta, josta sille oli ilmeisesti vuokrattu palvelintilaa. Tullin mukaan palvelin oli vuosien saatossa vaihtanut paikkaa jo pariinkin kertaan.

Vaikka viranomaisille riittää töitä paljastuneiden rikosepäilyjen selvittämisessä, on yksi iso kysymys vielä pimennossa: kuka on Silkkitie-kauppapaikkaa ylläpitänyt "Kapteeni"?

Poliisin tietojen mukaan palvelun ylläpitäjä ei itse käynyt sivustolla huumekauppaa, mutta keräsi kaupoista noin 5 prosentin provisiota. Kauppapaikan volyymin huomioon ottaen tämä tarkoittaa huomattavia tuloja. Jos kauppaa on käyty yhteensä 50 miljoonalla eurolla, on viisi prosenttia siitä 2,5 miljoonaa euroa.

Tulli ei tiedotustilaisuudessa kommentoinut, millaista henkilöä kauppapaikan ylläpidosta epäillään tai onko häntä saatu kiinni.

Silkkitien miehistö alkaa olla selvillä, mutta jättikö Kapteeni laivan rottien tapaan? 

Lue myös:

    Uusimmat