Tulli paljasti mittavan huumeiden salakuljetusvyyhdin – näin aineet kätkettiin

Tulli paljasti mittavan huumeiden salakuljetusvyyhdin – aineet kätkettiin reppuihin 0:48
Tulli paljasti mittavan huumeiden salakuljetusvyyhdin – aineet kätkettiin reppuihin

Tulli tutkii marihuanan ja hasiksen salakuljetusta Espanjasta Suomeen kaupallisen rahtiliikenteen kautta. Epäiltyjä on Tullin mukaan kahdeksan.

Esitutkinnan aikana Tulli on tehnyt etsintöjä ja kiinniottoja pääkaupunkiseudulla ja Jyväskylässä. Kahdeksasta epäillystä kolme on suomalaisia, muut ulkomaiden kansalaisia.

Suurin takavarikko tehtiin helsinkiläisestä itsepalveluvarastosta, josta löytyi noin 90 kiloa marihuanaa ja kymmenen kiloa hasista. Muita huumausaineita ei tässä rikoskokonaisuudessa ole päätynyt viranomaisten haaviin.

Tullin mukaan huumausaineet oli kätketty reppuihin. Reppuja on takavarikoitu esitutkinnassa lähes 400 kappaletta.

Tutkintaa johtava tulliylitarkastaja Janne Kallio kertoo STT:lle, että takavarikkoon päätyneet reput ovat sellaisia, joita koululaiset ja päiväkoti-ikäiset käyttävät.

Helsingissä sijainneen varaston lisäksi huumeita epäillään säilytetyn samantapaisissa varastoissa myös Espoossa ja Jyväskylässä, kertoo Kallio.

Hasiksen ja marihuanan lisäksi etsinnöissä on takavarikoitu kaksi luvatonta käsiasetta ja 45 000 euroa käteistä, jonka epäillään olevan peräisin huumekaupasta.

Kuljetusyhtiötä ei epäillä rikoksesta

Tulli epäilee salakuljetusorganisaation tuoneen marraskuusta eteenpäin Suomeen ainakin 280 kiloa marihuanaa ja hasista. Näiden katukauppa-arvoksi Tulli arvioi noin neljä miljoonaa euroa.

Tullin mukaan huume-erät salakuljetettiin maateitse Keski-Euroopan läpi Suomeen.

– Jälleen kerran salakuljettajat ovat käyttäneet hyväksi laillista rahtiliikennettä huumeiden kuljettamisessa. Kuljetusyhtiötä ei epäillä osallisuudesta salakuljetukseen, sanoo tutkinnanjohtaja Kallio tiedotteessa.

Kotimaisen viranomaisyhteistyön lisäksi tietoja on vaihdettu Espanjan, Hollannin ja Saksan viranomaisten kanssa, Kallio kertoo.

Epäillyistä kaksi on edelleen vangittuina. He ovat Kallion mukaan ulkomaiden kansalaisia. Muista epäillyistä osa on ollut tutkintavankeudessa ja päässyt sittemmin vapaaksi.

Toisen vangituista epäillään Kallion mukaan olleen se henkilö, joka on Suomessa organisoinut huumausaine-erien vastaanottamista ja levittämistä.

Tutkinta pyritään Kallion mukaan saamaan valmiiksi elokuun aikana. Tämän jälkeen rikosepäilyt siirtyvät syyttäjälle syyteharkintaan.

Läheisen huumeidenkäytöstä kärsivät myös ihmiset ympärillä - Jaanan perheessä kesti 10 vuotta, ennen kuin asiasta puhuttiin sen oikealla nimellä 5:00
Läheisen huumeidenkäytöstä kärsivät myös ihmiset ympärillä - Jaanan perheessä kesti 10 vuotta, ennen kuin asiasta puhuttiin sen oikealla nimellä

Juttua on päivitetty lisätiedoilla kello 10.25.

Lue myös:

    Uusimmat