Helsingin pormestarikisa käy kuumana: Juhana Vartiainen ja Anni Sinnemäki Viiden jälkeen -tentissä – pitäisikö Viron-raja sulkea hetkeksi kokonaan?

Pääkaupungin pormestarikisa käy kuumana:  kokoomuksen Juhana Vartiainen ja vihreiden Anni Sinnemäki vaalidebatissa 13:40
Katso, kuinka kävi Viiden jälkeen -ohjelman pormestarikisan ensimmäisessä debatissa!

Pääkaupungin neljän suurimman puolueen pormestariehdokkaista kahta tentattiin muun muassa koronasta, johtajuudesta, ilmastosta ja Helsingin tulevaisuudesta. 

Viime viikolla Suomen ja Viron välisessä laivaliikenteessä kulki hieman yli 10 000 ihmistä. Viron nopeasti pahentunut koronatilanne on vähentänyt matkailijoita. Juontaja Nina Rahkola kysyi ehdokkailta, pitäisikö raja sulkea hetkeksi kokonaan?

– Rajavalvonta Viron ja Suomen välillä on aika tiukkaa. Siellä vaaditaan negatiivista koronatestitulosta ja helsinkiläiset viranomaiset ovat olleet siellä vielä erikseen tarkastamassa testejä ja henkilöitä on käännytetty takaisin rajalta. Se on ollut tarpeen, koska tilanne on Virossa niin dramaattinen, Anni Sinnemäki (vihr.) totesi.

– Tämä on itsellekin hankala kysymys, terveysviranomaiset osaavat arvoida sen paremmin. Tilannetta pitää seurata kriittisesti, ja se on poliittikojen tehtävä. Luotan viranomaisiin ja yhteiskuntamme toimintakykyyn, Juhana Vartiainen (kok.) sanoi.

Vartiainen jatkoi vielä, että jälkikäteen arvioidaan ja opitaan mitä olisi voitu tehdä paremmin.  

Näivettyykö pääkaupunkiseutu epidemian myötä?

Epidemia jatkuu toista vuotta ja tuntuu yrityksissä kouriintuntuvasti. Se näkyy konkurssihakemusten määrän kasvussa. Näettekö riskiä pääkaupunkiseudun näivettymiselle epidemian myötä?

– En näe sellaista riskiä pidemmällä aikavälillä. Lähiajat tulevat olemaan vaikeita. Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla on ollut erityisen vaikeaa. Toivoisin, että me Helsingissä ja erityisesti hallituksen toimesta pystyisimme antamaan kesäksi tapahtumajärjestäjille tapahtumatakuun. Se toisi suojaa, jos tapahtumaa ei voidakaan järjestää julkisen vallan päätöksen johdosta. Helsingissä lähdetään toipumaan, kun rokotukset etenevät ja korona saadaan kuriin, Sinnemäki sanoi. 

Entä minkälaisena kivijalkayritysten näivettymisen uhka nähdään?

– Sellaista uhkaa ei todennäköisesti ole pandemian vuoksi, jos Helsinki muuten hoitaa hyvin asiat. Lähikuukaudet ovat todella vaikeita monille yrityksille. Alamme talousvaliokunnassa käsittelemään tukiasioita. Se on vaikeaa, koska  kaikkia toimialoja pitää käsitellä tasapuolisesti, Vartiainen totesi. 

Helsingin asuntojen hinnat vahvassa nousussa

Seuraavaksi ehdokkailta kysyttiin, minkälaisena ongelmana he näkevät Helsingin asuntojen hintojen nousun. Se on jatkunut vuodesta 2015. 

– Se olisi ongelma, jos niiden hinnat olisivat laskussa. Kun kaupunki kehittyy, kasvaa ja onnistuu strategiassaan, siitä tulee haluttu ja hinnat nousevat. Se on menestyksen merkki. Julkisella tuella voidaan hillitä hintojen nousua, jos halutaan, Vartiainen napautti. 

Seuraava kysymys porautui ydinkeskustaan ja matalapalkkaisiin asukkaisiin. Vartiainen kysyi Sinnemäeltä, olisiko mahdollista rakentaa julkisesti tuettuja vuokra-asuntoja?

– Helsinkiin rakennetaan erilaisia asuntoja koko ajan. Tärkeätä on, että niitä rakennetaan riittävästi ja siten, että mukana on omakotitaloja, rivitaloja ja kerrostaloja. Lisäksi pitää rakentaa eri hallintamuotoja, Sinnemäki totesi. 

Katso lisää Viiden jälkeen -ohjelmasta ja videosta jutun alussa. Kuulet muun muassa, mitä ehdokkaat pitävät vahvuuksinaan ja heikkouksinaan johtajina. 

Lue myös:

    Uusimmat