Helpotusta hyttysen puremiin – 12 helppoa kotikonstia!

Puriko hyttynen tai pistikö hyönteinen? Kutisevien ja polttelevien paukamien takia ei tarvitse lähteä apteekkiin asti, sillä ensiapua löytyy keittiönkaapeista.

Dermatologi Neal B. Schultz kertoi Huffingtonpost.com-sivustolla kotikonsteista, jotka voivat olla hyödyksi hyönteisten puremien hoidossa.

1. Jää

Kylmä paitsi helpottaa kutinaa myös ehkäisee turvotusta.

– Jää puuduttaa hermoja, jotka välittävät kutiamisen ja kivun tunteita, joten et tunne kumpaakaan, Schultz sanoo.

2. Eteeriset öljyt

Teepuuöljy on yksi dermatologi Schultzin suosikeista ihonhoidossa. Se tehoaa niin kutinaan, turvotukseen kuin kipuunkin, ja lisäksi sillä on myös antibakterisia ominaisuuksia, jotka saattavat ehkäistä pureman tulehtumista.

Myös monikäyttöisestä laventeliöljystä voi olla apua. Sen taputtelu iholle voi Schultzin mukaan vähentää polttelua ja kipua ja ehkäistä tulehdusta.

3. Etikka

Etikan hapokkuus voi tehdä kutinasta lopun. Schultz neuvoo lisäämään kaksi tai kolme kupillista etikkaa kylpyveteen. Yksittäistä kipeää puremaa voi taputella etikkaan kostutetulla pumpulilla.

4. Hunaja

Hunajalla on monia hyötyjä, sillä se on antibakteerinen aine, joka saattaa taltuttaa myös tulehdusreaktiota. Hunajaa voi kokeilla siis myös hyttysen puremien hoitoon. Schultz suosittelee taputtelemaan pienen määrän käsittelemätöntä hunajaa suoraan pureman päälle.

5. Teepussit

Jäähtyneet teepussit voi uusiokäyttää silmäpussien hoidossa, mutta ne voivat saada myös hyönteisten puremien aiheuttaman turvotuksen laskemaan.

6. Ruokasooda

Natriumvetykarbonaatti eli ruokasooda on todellinen ihmeaine. Se voi auttaa ihon pH-tasapainon neutralisoimisessa ja siten rauhoittaa ihoa. Voit liottaa soodaa kylpyveteen tai sekoittaa soodasta ja vedestä tahnan, jota voit levittää suoraan pureman päälle.

7. Basilika

Basilika sisältää luonnostaan kamferia ja thymolia, jotka molemmat Schultzin mukaan voivat helpottaa kutinaa. Puremien hoitoon voit käyttää tuoreita lehtiä murskattuina tai ostaa basilikaa eteerisenä öljynä.

8. Sitruuna ja lime

Sitrushedelmät ovat antibakteerisia ja antimikrobisia, Schultz toteaa. Niiden mehu tai kuori voi auttaa desinfioimaan ihoa. Niissä on kuitenkin yksi huono puoli: yhdessä auringonvalon kanssa sitruunamehu voi poltella iholla.

9. Piparminttu

Olet varmaan kuullut, että hammastahna voi auttaa kutinaan? Tämän konstin tehokkuus saattaa johtua raikkaasta mintusta.

Piparminttu aiheuttaa viilentävän tunteen, joka ehtii aivoihin kutinaa nopeammin. Koska aivot voivat käsitellä vain yhtä tuntemusta kerrallaan, näitä viilentäviä aineita käytetään ihonhoitotuotteissa ehkäisemään ärsytystä, Schultz selittää.

Hammastahnan sijaan voit käyttää piparminttua myös eteerisenä öljynä tai turvautua sen murskatuista lehdistä tehtyyn tahnaan.

10. Banaanin kuori

Jotkut ihmiset vannovat banaaninkuorten nimeen ihovammojen hoidossa, mutta tällä kotikonstilla ei ole paljoa tutkimustietoa tukenaan. Schultz arvelee, että banaaninkuoren sisältämät sokerit saattaavat rauhoittaa ihoa ja poistaa nestettä puremasta.

11. Maito ja vesi

Schultz neuvoo tekemään rauhoittavan kääreen maidon ja veden sekoitukseen kostutetusta nenäliinasta. Schultzin mukaan tämä konsti rauhoittaa myös auringossa palanutta ihoa. Rasvaton maito rauhoittaa ihoa parhaiten.

12. Lyöminen ja nipistely

Kuulostaa kummalta, mutta koska lyöminen sattuu enemmän kuin kutina, itsensä läpsiminen voi viedä ärsyttävän kutinan tunteen pois. Lyömisestä tai nipistämisestä aiheutuva kipu ei ärsytä samalla tavalla kuin hyttysen pureman kutina.

Lähde Huffingtonpost.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja