Heljä Liukko-Sundström plagiointikohusta: ”Marimekon kankaassa tavoiteltu heljämäistä tunnelmaa”

Liukko-Sundström ilmaisee huolensa Marimekon tulevaisuudesta. Hänen mielestään Marimekko ei ole enää suunnittelun edelläkävijä.

Kuvataitelija Heljä Liukko-Sundström sanoi tiistain Ajankohtainen Kakkonen -ohjelmassa uskovansa, että Marimekon uusi kuosi on jäljitelmä hänen teoksestaan. Liukko-Sundström suunnitteli 80-luvulla Hankkijalle yrityslahjojen tuotekokonaisuuden, johon kuului muun muassa samasta originaalista tehdyt Viljapelto-laatta ja -vaasi.

Marimekon kuosi ei ole Liukko-Sundströmin mielestä suoranainen kopio hänen teoksestaan, vaan siinä on jäljitelty taiteilijan omaperäistä tyyliä.

– Minun luontoteoksissani näkyy vahvasti heljämäinen tunnelma, puhutaan Heljän touchista. Marimekon kankaassa on selvästi tavoiteltu sitä heljämäistä tunnelmaa ja siinä näkyy se tietty henki. Se on sen teoksen sielu ja sen takia olin tästä kovin loukkaantunut ja järkyttynyt.

”Marimekko on kohta tavallinen tekstiilifirma”

Liukko-Sundström näkee Marimekon kehityksen huolestuttavana. Hänen mukaansa Marimekon filosofia oli Armi Ratian aikana olla edelläkävijä.

– Minä olen design-maailman yksinäinen ja ulkopuolinen eikä minua ole koskaan hyväksytty design-piireihin. Olen kuitenkin aina pitänyt tärkeänä omaperäistä ja persoonallista tekemistä. Jos tekee omaperäisesti, ei koskaan tarvitse pelätä tätä, mitä Marimekko käy nyt läpi. Tunsin Armin filosofian syvällisesti. Hän oli aina sitä mieltä, että Marimekko kulkee edellä ja muut perässä. Nyt Marimekosta on kadonnut se, millä se aikanaan nousi. Se on kohta tavallinen tekstiilifirma.

Marimekon taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen yritti Liukko-Sundströmin mukaan sopia tapausta Ajankohtaisen Kakkosen nauhoitusten jälkeen.

– Siinä meni viikko tai puolitoista, Marimekko oli pitkään hiljaa. Sitten Kemell-Kutvonen soitti ja halusi keskustella aiheesta. Eikö tätä voida sopia, eikö voida keskustella keskenämme. Sanoin, että minulla ei ole mitään rahallisia tai muita vaatimuksia, mutta minulla on huoli. Tämä ei saa jatkua.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja