Mainos

Heinäkuussa tehtiin uusi helle-ennätys

Kuluneen heinäkuun aikana on Suomessa tehty uusi helle-ennätys. Perättäisiä hellepäiviä ei ole koskaan ollut näin paljon kuin kuluneen kuun aikana.

Tänäänkin on monin paikoin Suomea mitattu yli 30 asteen lämpötiloja eikä loppua tälle helleaallolle ole vielä lähipäivinä näkyvissä.

Heinäkuun neljännestätoista päivästä se kaikki alkoi. Siitä lähtien yhtäjaksoista hellettä on riittänyt tähän päivään asti. Yleensä heinäkuussa on kuusi hellepäivää, mutta nyt monin paikoin on hellettä riittänyt jo ennätykselliset kolme viikkoa.

- Yksi ennätys on jo syntynyt tälle kesälle ja se on yhtämittaisen hellejakson pituus. Utissa aivan ilmiselvästi tulee nyt 18 perättäistä päivää, jolloin mitataan yli 25,1 astetta, joka on tämä virallinen helleraja. Tämän päivän varsinaista mittausta ei vielä ole, mutta kyllä ilmamassa tällä hetkellä niin lämmintä on, että kyllä siellä ollaan jo hellerajan yläpuolella, joten se on uusi ennätys: yhtäjaksoisten hellepäivien lukumäärän pituus, meteorologi Visa Salojärvi kertoo.

Monia on askarruttanut se, mistä näin poikkeuksellinen ja pitkä hellejakso oikein johtuu? - Suomen länsipuolella on paikallaan pysyvä laaja matalapaineen alue ja Suomen itäpuolella vastaavasti Pohjois-venäjällä laaja korkeapaineen alue. Ja näiden välistä etelästä, kaakosta pumppautuu tavallaan lämmintä ja kosteaa ilmaa tänne meille, Salojärvi valottaa.

Viime kesä jatkui hyvin lämpimänä pitkälle syksyyn ja tämä kesä jää mieleen ennätyshelteistään. Kasvihuoneilmiön ei uskota olevan ennätyksellisten kesähelteiden takana. Ilmasto lämpenee sen johdosta vain asteen kymmenyksiä vuosien mittaan. Tämän hetken kuumin kysymys kuuluu: kauanko helteet vielä jatkuvat?

- Näyttää siltä nyt, että nämä näin kovat helteet 25 ja 30 asteen ja jopa sen yliset lämpötilat jatkuvat nyt viikonlopun ajan ja alkuviikosta ja ensiviikollakin monin paikoin päästään ilmeisesti 25 asteeseen, mutta tarkennetaan näitä tietoja sääennusteessa viikonlopun aikana, Salojärvi kertoo.

Tämän kesän lämpöennätys saavutettiin Turun lähellä Mietoisten Saaressa, heinäkuun 15. päivä. Lämpö kohosi silloin 33,3 asteeseen.

Suomen korkein lämpötila kautta aikain on kirjattu Turussa mitattu vuonna 1914. Lukema oli silloin 35.9 astetta.

Pisin yhtämittainen hellejakso on mitattu tässä kuussa. Perättäisiä hellepäiviä on tähän mennessä kertynyt 18. Edellinen pitkä hellejakso oli vuonna 1988, jolloin hellettä riitti yhtäjaksoisesti 15 päivää. Vuonna 1972 hellejakso oli 14 päivän mittainen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 31.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.