Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ikoninen tuomari Ruth Bader Ginsburg on kuollut – Trumpin pelätään vievän korkeinta oikeutta yhä konservatiivisempaan suuntaan

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg on kuollut 87-vuotiaana. Korkein oikeus kertoo asiasta Twitterissä.

Uutistoimistojen mukaan tuomioistuin kertoo tiedotteessa Ruth Bader Ginsburgin kuolleen haimasyövän aiheuttamiin komplikaatioihin perjantaina paikallista aikaa.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Ginsburg kuoli kotonaan Washingtonissa perheensä ympäröimänä. Ginsburg oli syntynyt New Yorkissa Brooklynin kaupunginosassa vuonna 1933. Hän oli toiminut tehtävässään korkeimmassa oikeudessa 27 vuoden ajan.

Ginsburgin nimitti demokraattipresidentti Bill Clinton vuonna 1993, kertoo uutiskanava CNN. Uransa aikana Ginsburg ansaitsi lähes rocktähtimäisen aseman, ja häntä kutsuttiin uutiskanavan mukaan muun muassa lempinimellä Notorius R.B.G. Lempinimellä viitattiin The Notorious B.I.G. -nimellä tunnettuun edesmenneeseen yhdysvaltalaiseen rapmuusikkoon.

Ginsburg oli maan korkeimman oikeuden toinen naistuomari, ja Bloombergin mukaan hänen kautensa oli huipennus pitkälle oikeustieteelliselle uralle, jonka aikana hän edisti naisten oikeuksia.

Uutiskanava ABC Newsin mukaan Ginsburg oli maan historian pisimpään istunut korkeimman oikeuden naistuomari. Tuomioistuimeen ensimmäisenä valittu naistuomari oli Sandra Day O'Connor.

"Väsymätön oikeuden puolustaja"

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts arvioi tuomioistuimen tiedotteessa kansakunnan menettäneen historiallisesti merkittävän juristin.

– Me korkeimmassa oikeudessa olemme menettäneet rakkaan kollegan, Roberts sanoi.

Roberts kertoi suhtautuvansa luottavaisin mielin siihen, että tulevat sukupolvet muistavat Ginsburgin samalla tavoin kuin hänen kollegansa hänet tunsivat – väsymättömänä ja peräänantamattomana oikeuden puolustajana.

Maan pääkaupungissa Washingtonissa sijaitsevan korkeimman oikeuden rakennuksen edessä oleville portaille tuotiin illan pimeydessä kynttilöitä Ginsburgin muistoksi. Lukuisat julkisuuden henkilöt ovat myös ehtineet jo muistella Ginsburgia sosiaalisessa mediassa.

Muun muassa vuoden 2016 presidentinvaaleissa demokraattien ehdokkaana ollut Hillary Clinton kiitti Twitterissä Ginsburgia tämän työstä.

– Korkeimman oikeuden tuomari Ginsburg tasoitti tietä niin monille naisille, mukaan lukien minulle. Toista hänen kaltaistaan ei tule enää ikinä. Kiitos RBG, Clinton kirjoitti.

Yhdysvaltain tunnetuimpiin kansalaisoikeustaistelijoihin kuuluva pastori Jesse Jackson kirjoitti Twitterissä Ginsburgin olleen oikeuden jalokivi ja kuvaili tämän olleen tasa-arvon puolustaja.

– Me ikävöimme häntä jo, Jackson päätti tviittinsä.

Poliittisten vaikuttajien lisäksi lukuisat viihdemaailman edustajat ovat ilmaisseet suruaan sosiaalisessa mediassa Ginsburgin kuoleman johdosta.

Trump: Kansakunta suree oikeustieteen titaania

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi perjantaina Ginsburgin eläneen uskomattoman elämän. Uutistoimisto AFP:n mukaan presidentti kommentoi liberaali-ikonin kuolemaa Minnesotassa järjestetyssä kampanjatilaisuudessaan.

AFP:n mukaan Trump oli juuri lavalla, kun uutiset tuomarin kuolemasta alkoivat levitä. Toimittajat kertoivat Trumpille Ginsburgin kuolemasta hänen puheensa jälkeen.

– Hänellä oli uskomaton elämä, mitä muuta voi sanoa, Trump totesi uutisen kuultuaan.

Trump kommentoi Ginsburgin kuolemaa vielä myöhemmin Twitteriin jakamassaan lausunnossa, jossa hän arvioi kansakunnan surevan "oikeustieteen titaania", jonka lainopillinen asiantuntijuus ja historialliset päätökset ovat inspiroineet kokonaisia sukupolvia.

Presidentti kuvaili Ginsburgin olleen tunnettu muun muassa loistavasta mielestään ja voimallisista korkeimmassa oikeudessa antamistaan eriävistä mielipiteistä.

Biden: Raivokas ja vankkumaton

Myös demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden kommentoi perjantaina paikallista aikaa edesmennyttä liberaalituomaria. Uutissivusto Axiosin mukaan Biden arvioi, että Ginsburg oli paitsi jättiläinen omassa ammatissaan myös rakastettu hahmo.

Demokraattiehdokas kommentoi Ginsburgin kuolemaa laskeuduttuaan Delawaren osavaltiossa sijaitsevalle lentokentälle. Hän oli palannut juuri Minnesotaan kohdistuneelta vaalikampanjareissulta.

– Tänä iltana ja tulevina päivinä meidän tulisi keskittyä tuomarin menetykseen ja hänen kestävään perintöönsä, Biden sanoi.

Biden kuvailee Ginsburgin olleen raivokas ja vankkumaton pyrkimyksissään taata kaikille kansalaisoikeudet. Presidenttiehdokkaan mukaan Ginsburg edusti korkeimman oikeuden tuomarina kaikista korkeimpia yhdysvaltalaisia ihanteita – tasa-arvoa ja oikeutta lain alla.

Hän myös peräänkuulutti perjantaina sitä, että Ginsburgin paikka tulisi täyttää vasta marraskuun presidentinvaalien jälkeen.

Uutissivusto Hillin ja uutistoimisto AFP:n mukaan senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell vahvisti perjantai-iltana, että Trumpin ehdokkaasta äänestettäisiin senaatissa. McConnell on presidentti Trumpin merkittävä liittolainen.

Terveydentilaa seurattu herkeämättä

Ginsburg oli sairastanut syövän useaan otteeseen. Kesällä hän kertoi olevansa solunsalpaajahoidossa maksasyövän vuoksi. Hän sanoi tuolloin jatkavansa työssään niin kauan kuin hänen vointinsa sen sallii.

Iäkkään liberaalituomarin terveydentilaa seurattiin herkeämättä Trumpin presidenttikaudella. Korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista neljä on ollut liberaaleja.

Tuomarit voivat halutessaan pysyä virassaan kuolemaansa saakka, ja siten nimityksillä on tuntuva yhteiskunnallinen merkitys usein vuosikymmenien päähän.

CNN:n mukaan liberaalituomarin kuolema avaa Trumpille mahdollisuuden nimittää uusi tuomari Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen. Trumpin vastustajat pelkäävät presidentin pääsevän nimittämään oikeusistuimeen lisää konservatiivituomareita.

Mahdollinen konservatiivinimitys sementoisi tuomioistuimeen konservatiivienemmistön.

Liberaaleilla tuomareilla on ollut tärkeä rooli muun muassa aborttioikeuden säilyttämisessä Yhdysvalloissa konservatiivien rajoitusyrityksistä huolimatta. Lisäksi he ovat muun muassa estäneet presidentin valtaoikeuksien merkittävän lisäämisen.

Video: Oikeustieteen professori selittää videolla, miksi Ginsburgin menehtyminen voi olla suuri voitto Donald Trumpille

Lue myös:

    Uusimmat