Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt, 98, on kuollut

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt, 98, on kuollut – oli tuttu näky itsenäisyyspäivän vastaanotolla, katso koskettava video 3:02
Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt oli tuttu näky itsenäisyyspäivän vastaanotolla – katso koskettava video!

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt on kuollut 98-vuotiaana, kertoo Mannerheim-ristin ritarien säätiö.

Gerdt kuoli tänä aamuna Helsingissä Oulunkylän kuntoutussairaalassa.

Hän oli viimeinen elossa oleva Mannerheim-ristin ritari.

Tuomas Gerdt oli syntynyt 28. toukokuuta 1922 Heinävedellä.

Jalkaväkirykmentti 7:n taistelulähetti, alikersantti Gerdt nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 8. syyskuuta 1942. Hän oli ritari numero 95.

Nimitysperusteluissa hänen sanottiin sodan alkuvaiheista alkaen kunnostautuneen erityisesti taistelulähettitehtävissä ja joutuneen pitämään yhteyttä eri komentoportaitten välillä erittäin vaikeissa oloissa.

Gerdtin kerrottiin myös kantaneen kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan ja jatkaneen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka.

Ylipäällikkö Mannerheim halusi, että kunniamerkki myönnettäisiin sodassa tehtyjen tekojen, ei sotilasarvon perusteella. Kunniamerkki annettiin "erinomaisen urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erikoisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi".

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt on kuollut – näillä mielin Gerdt vietti itsenäisyyspäivää vuonna 2008 10:59
Tällainen mies 98-vuotiaana menehtynyt Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt oli.

Lue myös:

    Uusimmat