Mainos

Hawk putosi Luopioisissa

Puolustusvoimien Hawk-harjoituslentokone putosi Luopioisissa tänään iltapäivällä. Koneen molemmat lentäjät pelastuivat.

Maahan syöksyneen Hawkin molemmat lentäjät on löydetty. Ilmavoimien koelentokeskuksen päällikkö, majuri Ilkka Koho kertoo, että kummankaan vammat eivät ole vakavia. Toisella oli löydettäessä kädessään haava ja toinen valitti niskansa olevan kipeä. Molemmat vietiin Tampereen yliopistosairaalaan tarkastettaviksi.

Maahan syöksyneen Hawk-harjoituskoneen moottori pysähtyi kesken lennon. Ohjaaja ehti ennen maahansyöksyä ilmoittaa moottorin sammumisesta ja päätöksestä pelastautua heittoistuimilla. Moottorin uudellenkäynnistys ei onnistunut. Sammumisen syystä ei vielä ole varmuutta.

Turmaa selvittävän ilmavoimien tutkijalautakunnan puheenjohtaja on majuri Tomi Utriainen. Hawkia ohjasi Ilmavoimien koelentokeskuksen koelentäjä. Kyydissä oli Patria Finavitechin tarkastaja. Miehet olivat koelennolla, jonka tarkoituksena oli mm. testata Hawkin ohjausjärjestelmää.

Hawkin hylky löydettiin Pälkäneen ja Luopioisten rajalta noin viiden kilometrin päästä Sappeen kylästä. Koneessa olleet miehet olivat sinkoutuneet heittoistuimilla 1-2 kilometrin päähän hylystä. Paikka sijaitsee noin 50 kilometriä Tampereelta itään. Miehet löydettiin maastoetsinnöissä ja hylky lentoetsinnällä. Etsijät löysivät toisen miehistä noin kello 15.20 ja toisen parikymmentä minuuttia myöhemmin. Etsimässä oli palokunnan ja poliisin lisäksi Satakunnan lennoston yhteyskoneita ja yksi Hornet-hävittäjä. Lentokoneen hylky oli löydettäessä tulessa. Sitä sammutti parikymmentä miestä Luopioisten ja Pälkäneen palokunnista. Kytevää koneen hylkyä sammutellaan läpi yön

Lentäjät jäävät Tampereen yliopistosairaalaan tarkkailtaviksi ainakin huomiseen asti. Toisella heistä on niskakipuja, ja sairaalassa selvitetään onko hän saanut pidempää hoitoa vaativia vammoja. Toinen lentäjä selviytyi onnettomuudesta pintahaavoilla.

Tämänpäiväinen Hawkin maahansyöksy ei ilmeisesti johda siihen, että Hawkit pantaisiin lentokieltoon.

-Paikallistasolla tehdyn arvion mukaan ei ole perusteita siihen, että Hawkit määrättäisiin lentokieltoon, kertoo everstiluutnantti Kari Salmi ilmavoimien esikunnasta. Ilmavoimien viisihenkisen tutkijalautakunnan puheenjohtaja on majuri Tomi Utriainen Satakunnan lennostosta. Eri puolilta maata tulevista asiantuntijoista koostuva lautakunta kokoontui ja aloitti työnsä illan aikana.

Hawkeilla yhteensä seitsemän onnettomuutta

Hawk-hävittäjille on tapahtunut Suomessa ennen Luopioisten turmaa kuusi onnettomuutta, joissa on menehtynyt kolme ihmistä ja loukkaantunut yksi. Yksi menehtyi ja yksi loukkaantui, kun Hawk-harjoitushävittäjä syöksyi maahan silmukan oikaisussa Pirkkalassa vuonna -81. Kemijärvellä vuonna -86 sattuneessa onnettomuudessa lentäjä kuoli, kun harjoituslennolla ollut kone syöksyi maahan.

Vuoden -88 onnettomuudesta Pirkkalassa selvittiin ilman henkilövahinkoja. Turma sattui, kun kone laskeutui huonoissa oloissa, laskutelineet pettivät ja koneessa syttyi tulipalo. Koneessa olleet opettaja ja oppilas hyppäsivät heittoistuimella, kun kone oli jo maassa.

Vuonna -89 Hawk ajautui Kittilässä huonoissa oloissa laskussa lumihankeen ylösalaisin. Kahden hengen miehistö pelastautui heittoistuimella ja selvisi ilman henkilövahinkoja. Samana vuonna Kuopiossa ohjaaja joutui hyppäämään, kun moottoriin tuli tekninen vika lentoonlähdön jälkeen.

Tämän vuoden huhtikuussa Tuusniemellä sattuneessa turmassa ohjaaja menehtyi, kun Hawk syöksyi kaartotaistelussa maahan.

(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.