Hävittäjälentäjä "Juice" kertoo, minkälaista aseistusta Ukraina tarvitsee nyt Venäjän lyömiseen

MPKK:n Antti Paronen: Ukrainan ilmatorjunta ei riitä suojaamaan sekä siviilikohteita että rintaman joukkoja 9:42
MPKK:n Antti Paronen: Ukrainan ilmatorjunta ei riitä suojaamaan sekä siviilikohteita että rintaman joukkoja

Ukrainan ilmavoimat kaipaa uutta hävittäjäkalustoa, ja erityisen hyödyllinen olisi monitoimihävittäjä eli kone, joka kykenee sekä ilmasta ilmaan- että ilmasta maahan -tehtäviin, painottaa Ukrainan ilmavoimien hävittäjälentäjä, ”Juice”.

The Drive on tehnyt Juicen kanssa laajan haastattelun, jonka toinen osa on nyt julkaistu.

Juicen mukaan Ukrainan ilmavoimat hyötyisi muun muassa tarkkuuspommeista esimerkiksi Hersonin alueella. Siellä Ukrainan Su-25-lentäjät toimivat jatkuvasti Venäjän uhan alla, eikä kaluston käyttämien rakettien kantama ole tarpeeksi pitkä tehokkaaseen toimintaan.

Mahdollista voisi olla sekin, että joku läntinen ilmasta maahan -tarkkuusase integroitaisiin Ukrainan nykyiseen MiG-29- tai Su-27-hävittäjäkalustoon hieman samaan tapaan, kuin HARM-tutkasignaaliohjus aiemmin. Uuden ilmataisteluohjuksen integrointi sen sijaan lienee vaikeata.

– On liian kallista, ja menee liikaa aikaa, integroida ilmasta ilmaan -järjestelmiä vanhaan hävittäjään”, Juice perustelee.

Hän korostaa myös, että Ukrainan maavoimien ilmailu kaipaa kipeästi uutta kalustoa.

– Valitettavasti he eivät ole niin suosittuja kansainvälisen median keskuudessa, eikä tilannetta tunneta hyvin.

Erityisesti maavoimat tarvitsee moderneja taisteluhelikoptereita.

– Apache olisi paras ratkaisu. Se on lähes science fictionia, ja todella haluaisimme kalustoa, mutta esimerkiksi Super Cobra olisi etulinjassa erittäin, erittäin tärkeä, koska se kykenee ampumaan tarkkuusaseita ympäri vuorokauden.

Juicen mukaan mikä tahansa neljännen sukupolven länsihävittäjä olisi suureksi hyödyksi Ukrainalle. Aiemmin ehdotettu Saab Gripen on rakennettu toimimaan maantietukikohdista, mutta tämä ei lentäjän mukaan ole kriittistä.

– Minä olen lentänyt maanteiltä MiG-29:llä, kaverini ovat lentäneet maanteiltä Su-27:llä. Se ei ole suorituskyvyn kriittisin aspekti, Juice perustelee.

– Gripen on kyllä tarpeeksi hyvä, mutta ymmärrämme että Ruotsin ilmavoimat tarvitsee koneita itsekin, eikä niitä ole paljoa.

Sen sijaan F-16, maailman yleisin hävittäjä, olisi ilmavoimille käytännöllisin ratkaisu.

– On paljon erilaisia koulutusvaihtoehtoja, erilaisia elektronisia suojajärjestelmiä, moottoreita...kone on kuin Lego. En sano, että F-16 olisi parempi koneena, mutta se voisi olla Ukrainalle realistisin vaihtoehto, kun mietitään kyvykkyyttä, saatavuutta, kustannuksia ja ylläpitoa.

Juice korostaa, että Ukrainan ilmavoimien suurin tarve on kyky ampua alas Venäjän ilmasta maahan -toimintaa tekevät taistelukoneet.

– Ensin pitää suojata maan eri alueet, sitten suojata maajoukkomme ja vasta sen jälkeen voimme yrittää pitää hauskaa [ilmataisteluissa].

Uutta kalustoa pitäisi kuitenkin saada pian, ”ennen kuin se on liian myöhäistä, sillä joillakin alueilla tilanne maassa on varsin kriittinen ja taistelut raskaita. Me emme valitettavasti kykene auttamaan omiamme.”

Lue myös:

    Uusimmat