Kuusi asiaa, jotka tapahtuvat kehollesi silloin, kun ulkona on kylmä – oletko huomannut?

Asiantuntijan mukaan säällä voi olla yllättävän paljon vaikutusta ihmisten fyysiseen, mutta myös psyykkiseen terveyteen.

Vettä, räntää, pakkasta ja viimaa. Suomalaiset ovat tottuneet vaihteleviin sääilmiöihin, mutta tiedätkö, kuinka kehosi reagoi näihin sään vaihteluihin? 

HuffingtonPostin haastatteleman newyorkilaisen sisätautilääkärin Albert Ahnin mukaan elimistössämme tapahtuu monia ihmeellisiä asioita silloin, kun lämpötila putoaa pakkasen puolelle. Seuraavassa on lueteltu kuusi kylmän sään aikaansaamaa ilmiötä.

1. Poltat enemmän kaloreita

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kylmä sää nostaa hieman lepoaineenvaihduntaamme, eli peruselintoimintojen ylläpitoon vaadittavaa energiaa. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että elimistösi täytyy työskennellä kylmässä säässä hieman enemmän pitääkseen itsensä lämpimänä. Ahnin mukaan kylmän sään aikaansaama kalorinkulutus ei kuitenkaan ole niin merkittävä, että se riittäisi perusteeksi herkkujen syömiselle.

2. Sormesi kapenevat

Oletko koskaan huomannut, että sormukset saattavat tuntua hieman löysemmiltä kylminä talvipäivinä? Se ei ole vain kuvitelmaa, sillä aivan kuten sormet turpoavat usein kuumassa, vastaavasti ne kapenevat kylmässä. Kylmässä ihmisen pintaverenkierto supistuu, kun suurin osa verestä ohjautuu tärkeämpiin elimiin, kuten sydämeen. Heikentynyt verenkierto onkin asia, joka voi saada sormesi tuntumaan aiempaa hoikemmilta.

3. Näkösi saattaa kärsiä

Asiantuntijan mukaan pakkasella, kylmällä tuulella ja lumella saattaa olla negatiivisia seurauksia näkökykyämme ajatellen. Ahnin mukaan myös auringon heijastuminen lumikinoksista on todella riskitekijä, joka voi aiheuttaa sarveiskalvoihin vakaviakin vaurioita. Näistä syistä silmät tulisikin muistaa suojata asianmukaisesti myös talviaikaan.

4. Kasvosi alkavat punoittaa

Jos nenäsi näyttää viileän ulkoiluhetken jälkeen samalta kuin Petteri Punakuonolla, se on täysin normaali ilmiö. Ihon punoitus johtuu siitä, että kylmällä verenkierto siirtyy ihon pinnasta tärkeämpiin elimiin. Kun ihosi lämpenee, verenkierto palautuu takaisin normaaliksi saaden poskesi ja nenäsi punoittamaan.

5. Sydänkohtauksen riski kasvaa

Ahnin mukaan sydänkohtauksen riski on suurempi vanhemmilla ihmisillä, mutta aivan jokaisen, etenkin talvilajeja harrastavan, kannattaa pitää tämä riski mielessään. Kylmässä ihmisen verenpaine kohoaa, sydämen iskutilavuus lisääntyy, sydämen syke hidastuu ja veren koostumus muuttuu sakeammaksi. Edellä mainitut kylmän seuraukset voivat pahentaa sydän- ja verisuonisairauksista kärsivien oireita.

6. Mielialasi saattaa laskea

On olemassa tieteellinen selitys sille, miksi niin moni tuntee itsensä alakuloiseksi juuri talviaikaan. Lämpötilan laskeminen yhdistettynä vähäiseen päivänvaloon lisää riskiä sairastua erilaisiin mielenterveysongelmiin. Mielialan laskun välttämiseksi Ahn kehottaa viettämään niin paljon aikaa päivänvalossa kuin mahdollista. Joskus myös D-vitamiinilisän ottaminen osaksi ruokavaliota voi olla paikallaan.

***


Lue myös:

    Uusimmat