Suosi valkoista vaatetusta, juo kuuman kahvin sijaan kylmää – näin suojaudut pakkasta vastaan

Valitse kuuman kupposen sijaan jäälatte ja vaihda musta toppatakki valkoiseen. Daily Mail listasi loistavat tavat suojautua kylmältä.

Kovat pakkaset purevat tänään ympäri Suomea, ja kylmä sää jatkuu aina viikonloppuun asti. Nyt onkin viimeistään oikea aika kaivaa villapaidat ja toppahousut esiin.

Jos tehokas kerrospukeutuminenkaan ei meinaa huippupakkaissa riittää, kannattaa kokeilla näitä hiukan erilaisia keinoja pitää keho, koti ja mieli lämpimänä.

Valitse kuuman kahvin sijaan jääkahvi

Vaikka käsien kietominen kuuman kahvikupposen ympärille kuulostaa houkuttelevalta, suosittelevat asiantuntijat mieluummin valitsemaan pakkassäillä jääkahvin. Kahvin ominaisuudet, jotka saavat kehon lämpenemään, eivät itseasiassa ole lämpötilassa vaan kofeiinissa. Kofeiini stimuloi aineenvaihduntaa, joka saa kehon lämpenemään ulkoa ja sisältä.

Jos valitsee kuuman kahvikupposen, kielen hermoreseptorit viestittävät keholle, että tulossa on jotakin kuumaa, jolloin keho alkaa hikoilemaan. Vaikka kuuma juoma saakin kädet, suun ja kurkun lämpimäksi, todellisuudessa hikoilu saa kehon viilenemään. Kylmä juoma sen sijaan voi aktivoida kehon lämpötilan nousuun.

Lämmitä sukat mikrossa

Jalat kannattaa pitää lämpiminä, sillä ne ovat yksi ensimmäisistä kehon osista, jotka kylmenevät pakkasilla. Sukkien lämmittäminen tuo nopean avun kylmille jaloille, ja mikro on mitä oivin tapa lämmittää ne.

Ota yksi sukka kerrallaan ja täytä niistä kolme neljäsosaa jyvillä, riisillä tai linsseillä. Pidä sukkaa mikrossa 20 sekuntia kerrallaan ja tarkista aina välissä lämpötila. Yhdelle sukalle riittää yhteensä maksimissaan minuutti. Poista sukan sisältö, laita jalkaan ja anna jalkojen sulaa lämpimissä sukissa!

Jos sukan toisen pään sulkee, voi sitä käyttää sellaisenaan lämmittämään muitakin kylmettyneitä paikkoja.

Suosi valkoista ja pue päälle hopeaa

Pakkasilla on kyse vain pukeutumisesta, eikö totta? Käännä katse siis vaatekaappiin.

Eilen kerroimme, millainen pukeutuminen kannattaa talvella ja mistä lämpö ensimmäisenä karkaa ihmiskehosta. Daily Mailin mukaan kuitenkin myös värillä on väliä: Tutkimusten mukaan valkoinen on paras väri talvella, sillä se heijastaa ja voi näin auttaa pitämään lämmön vaatteiden sisällä, lähellä ihoa.

Stanfordin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin myös sitä, mikä on kaikista lämpimin kangas talvella. Tuloksista kävi ilmi, ettei se ollut villa, vaan puuvilla, joka on päällystetty mikroskooppisilla nanohopealangoilla. Hopea heijastaa infrapunasäteilyä takaisin iholle, mikä saa jopa 80 prosenttia kehon omasta lämmöstä säilytettyä.

Opettele tiibetiläistä meditaatiota

Tiibetin munkkien kerrotaan harjoittelevan meditaatiota, joka tunnetaan sisäisen lämmön meditaationa, myös nimellä "tummo". Munkkien kerrotaan pystyvän nostamaan kehonsa lämpötilaa pelkästään mielenhallinnan avulla. Himalajalla lämpötila voi myös laskea -25 celsiusasteeseen, joten taito tulee totisesti tarpeeseen.

Singaporen yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että myös länsimaalaiset, joille oli opetettu perustaidot ikivanhasta meditaatiotekniikasta, onnistuivat lämmittämään itseään oikealla hengitystaktiikalla ja mielikuvilla.

Laita kuumavesipullo reisien väliin

Etsiessään lämpöä kuumavesipullosta suurin osa ihmisistä laittaisi sen vatsalleen. Jos lämmön kuitenkin haluaa leviävän koko kehoon, kannattaa mieluummin laittaa lämmittävä pullo tiukasti reisien väliin. Näin kuumavesipullo kattaa laajemman alueen, ja se levittää lämpöä koko kehoon reisilaskimoiden kautta.

Vuoraa foliolla seinät patterien takana

Jos patterien lämmöstä haluaa ottaa kaiken irti, kannattaa ottaa tavallista alumiinifoliota esiin! Kuuma ilma nimittäin kohoaa ylös ja ulospäin, jolloin osa patterin lämmöstä voi imeytyä seiniin. Seinään tiukasti kiinnitetty alumiinifolio voi taas saada lämmön heijastumaan sisäänpäin: kodista tulee lämpimämpi ja rahaa säästyy.

Markkinoilta löytyy erityistä foliota tätä tarkoitusta varten, mutta asiantuntijoiden mukaan aivan tavallinen alumiinifolio ajaa asian. Tärkeää on vain laittaa folio tiukasti seinään kiinni esimerkiksi tapettiliisterillä tai kaksipuoleisella teipillä.

Asiantuntijat myös neuvovat pitämään patterit vapaina erilaisista esineistä, kuten huonekaluista. Näin kuuma ilma voi liikkua asunnossa vapaasti.

Lähde: Daily Mail

***

Talven hyytävin päivä tulossa huomenna: Kuvat paljastavat, mistä lämpö karkaa 0:28

Lue myös:

    Uusimmat