15 vilpoisaa vinkkiä tukaliin hellepäiviin – näin viilennät itsesi ja kotisi

3:52

Suomen yllä vallitseva helteinen ilmamassa on mukavaa vaihtelua koleaan viime kesään, mutta kolmenkymmenen lämpöasteen lukemissa viilennystä kaipaa itse kukin.

Videolla testataan, kuinka kauan aikuinen pärjää kuumassa autossa.

Brittilehti The Telegraph listasi vinkit, joilla itseään voi viilentää kuumaakin kuumempina päivinä.

1. Käy makuulle lattialle

Kuuma ilma nousee ylöspäin, joten nopeaa vilvoitusta on syytä hakea lattianrajasta. Vaikka lattia ei ole kaikista mukavin paikka viettää lepohetkeään, on se miellyttävämpää kuin hikoilu sängyllä.

2. Hengitä syvään

Syvä hengitys voi auttaa pitämään kehon lämpimänä. Kokeile vaikka seuraavaa joogasta tuttua viilentävää hengitystekniikkaa:

Laita kielesi rullalle (jos et pysty, supista sen sijaan suutasi). Hengitä syvään sisään rullatun kielen tai supistettujen huulten välistä. Hengitä ulos nenän kautta.

Suun kautta tapahtuvassa hengityksessä syljen on tarkoitus viilentää ilmaa ennen sen päätymistä keuhkoihin.

3. Peitä itsesi

Helteillä näkee tyypillisesti varsin paljon paljasta ihoa. Kuumimmissa maissa asuvat tietävät kuitenkin peittää ihonsa ohuilla vaatteilla, jotka suovat hipiälle varjoa. Lisäksi peittävät vaatteet suojaavat ihoa auringon UV-säteilyltä.

4. Älä viuhko itseäsi kädelläsi

Vaikka ilmavirtaus helpottaa oloa hetkellisesti, käden heiluttelu kuluttaa energiaa ja nostaa pitkällä tähtäimellä hien pintaan. Kättä parempi väline itsensä viilentämiseen onkin asiaan kuuluva viuhka tai paperinpala, joita heilutellessa ranne tekee vain pientä liikettä.

5. Laita jäätä tuulettimen eteen

Tuuletin saa lisätehoa, kun sen eteen laittaa kupillisen jäätä. Jää viilentää tuulettimen ympärillä olevaa ilmaa, jota laite sitten puhaltaa tukalasta olosta kärsivää ihmistä kohden.

6. Viilennä tyynysi

Öisinkin hikoiluttavana pysyvä sää vaikeuttaa nukkumista. Trooppiseen yöhön kannattaa varautua pistämällä tyynynsä muovipussiin ja sen jälkeen päiväksi pakastimeen. Nukkumaanmenoajan jälleen koittaessa pään saa painaa ihanan viilentämään tyynyyn. Pään pysyminen viileänä auttaa myös muuta vartaloa kuumenemasta.

7. Sulje verhot

Päivän aikana verhot kannattaa pitää suljettuina, jotta auringonvalo ei pääse lämmittämään aurinkoa. Tämä kikka ei toimi erityisen hyvin, jos viettää itse aikaa sisätiloissa. Verhot kannattaakin sulkea vasta, kun on lähdössä kotoa.

8. Sulje tuuletin

Ennen kotoa poistumista kannattaa pistää tuuletin pois päältä. Tuuletin pyörittää ympärillään olevaa ilmaa itsensä läpi, mikä luo viileän tuntuman. Pitkällä tähtäimellä liike-energia kuitenkin lämmittää ilmaa.

9. Käännä kattotuuletin pyörimään vastapäivään

Tuulettimen pyörimissuunnalla on vaikutusta viilentävään tehoon. Myötäpäivään pyörivä liike luo ilmavirran, joka saa lämpimän ilmamassan työntymään alaspäin. Mikäli lämmön toivoo kuitenkin nousevan ylös, kannattaa tuuletin mahdollisuuksien mukaan asettaa pyörimään vastapäivään.

10. Viilennä itseäsi vedellä

Nesteytyksen lisäksi vesi helpottaa elimistöä myös ulkoisesti. Taputtele vettä kehonosiin, joihin lämpö tavallisesti kerääntyy: ranteisiin, kyynärpäihin ja niveltaipeisiin. Näiden kohtien kastelu auttaa viilentämään koko kehoa.

11. Kastele vaatteesi

Märkä t-paita ei kenties ole se tyylikkäin, joten kylmässä vedessä kannattaa liottaa esimerkiksi katseilta piilossa pysyviä sukkia. Vaatekappaleista vähitellen haihtuva vesi pitää viileänä pitkään.

12. Pukeudu vaaleaan

Tummat vaatteet imevät vaaleita enemmän lämpöä, millä on vaikutusta asun kantajan tukaluusasteeseen. Valkoiset, beiget ja vaaleat pastellisävyt auttavat parhaiten pitämään ihon viileänä.

13. Sammuta sähkölaitteet

Suurin osa sähkölaitteista luo ympärilleen lämpöä. Kotoa lähtiessä onkin hyvä sammuttaa kaikki sähkölaitteet televisiosta tietokoneeseen ja hehkulamput.

14. Avaa ikkunat ja ovi

Läpiveto auttaa vaihtamaan ilmaa asunnossa tunkkaisesta raikkaaseen. Turvallisuussyistä asunnon ovia kannattaa pitää auki vain silloin, kun on itse kotona.

15. Maalaa kattosi

Mikäli helleaalto todella ärsyttää ja tukaluudelta haluaa suojautua tulevaisuudessakin, voi katon värin vaihtaa valkoiseen. Vaalea väri heijastaa aurinkoa ja pitää koko rakennuksen viileänä. Ongelmia tulee tosin kylmempinä kuukausina – joita Suomessa riittää –, jolloin kattoa toivoisi taas tummaksi.

***

10:10

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja