Hätänumero tukossa turhista soitoista – 112 ei mielipahan purkamista varten

Suuri osa hätäkeskuspäivystäjän työpäivästä kuluu pila- tai vahinkopuheluihin vastaamiseen. Päivystäjän työn kuormittavuutta huolestuttavampi seikka on se, että linjojen tukkiminen vaarantaa henkiä päivittäin.

– Ilkivaltapuheluissa on valitettavasti nähtävissä kasvavaa trendiä, kertoo hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen Radio Novan haastattelussa.

Hätäkeskuksiin tuli viime vuonna yli neljä miljoonaa puhelua, joista lähes miljoona oli turhia. Suoranaisia ilkivaltapuheluja tilastoitiin 160 000, eli hieman alle 500 päivässä.

– Se saattaa olla ihan sellaista, että halutaan purkaa sydäntä meidän päivystäjille ja muun muassa kutsutaan heitä maailman vanhimman ammatin harjoittajiksi. Tai sitten odotetaan vastausta, jonka jälkeen suljetaan puhelin ja soitetaan uusi soitto, pommitetaan hätänumeroa ja tukitaan puhelujono, Nieminen jatkaa.

Sähkö- ja liikennetiedot muualta

Varomaton kännykän käyttö (näppäilyvirheet ja taskusoitot) on ollut syynä suurimpaan osaan vahinkopuheluista. Kaikille ei kuitenkaan ole ollut selvää, mitä tilanteita varten hätänumero on olemassa.

– On kyselty, koska sähköt tulevat päälle myrskyn jälkeen tai ilmoitettu rekan olevan jumissa tiellä. Lisäksi kysellään poliisin lupa-asioita tai tehdyn rikosilmoituksen etenemistä.

Hätäkeskuspäivystäjät joutuvat välillä toimimaan myös pikapsykiatreina, kun langan päässä on mielenterveysongelmaisia. Puheluissa on kauhisteltu ulkona tuijottavia oravia, mutta myös kysytty ruoka- ja ajo-ohjeita, osa on halunnut tilata pitsaakin. Hätäkeskus haluaisikin, että numerotiedustelun 118-numeroa vaihdettaisiin, sillä se muistuttaa liikaa hätänumeroa 112.

Sim-kortittomat puhelut erityisseurantaan

Häiriöpuheluongelmaa on kitketty Ruotsissa ohjaamalla sim-kortittomista puhelimista tulleet puhelut ensin tiedottajalle. Samaa ollaan kokeilemassa Suomessakin.

– Iso joukko ilkivaltapuheluja on saatu karsittua pois, tai ainakin häirintää on saatu vaikeutettua, Nieminen kertoo.

Ilkivaltapuheluihin suhtaudutaan hätäkeskuksissa vakavasti. Vankeustuomioilta ei ole vältytty.

– Meillä on hyvin alhainen kynnys puuttua niihin. Tuomiot voivat olla koviakin, Nieminen muistuttaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat