Harvardin tutkijat: Diabeteksen riski voi kasvaa, jos syöt tätä ruokaa kahdesti viikossa

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä ja mitkä saattavat helpottaa oloa? 2:12
KATSO MYÖS VIDEO: Närästystä aiheuttavat ja helpottavat ruoka-aineet

Punainen liha kannattaa vaihtaa kasvipohjaisiin proteiineihin, sanoo ruokavaliotutkimus.

Jo kaksi annosta punaista lihaa viikossa voi lisätä tyypin 2 diabeteksen riskiä verrattuna vähemmän punaista lihaa syöviin, kertoo American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus. Tuloksista uutisoi Fox News.

Tutkimuksen mukaan punaisen lihan vaihtaminen kasvipohjaisiin proteiineihin oli yhteydessä pienempään diabetesriskiin.

Tutkittavia yli 200 000

Harvardin T.H. Chan School of Public Healthin tutkijat analysoivat yli 30 vuoden ajan 216 695 osallistujan terveystietoja ja ruokavalintoja. Yliopiston tiedotteen mukaan noin 22 000 heistä sairastui tyypin 2 diabetekseen.

He, jotka söivät suurimman määrän punaista lihaa, olivat 62 prosenttia suuremmassa riskissä kehittää itselleen tyypin 2 diabeteksen verrattuna niihin, jotka söivät punaista lihaa vähiten.

Vaikka kaikki punainen liha lisäsi riskiä, jalostettu liha lisäsi sitä enemmän kuin jalostamaton.

Jokaista jalostettua punaista lihaa sisältävää päivittäistä annosta kohden diabetesriski kasvoi 46 prosenttia. Jokaista jalostamatonta lihaa sisältävää päivittäin syötyä annosta kohden riski kasvoi 24 prosenttia.

Tutkimus puoltaa punaisen lihan syönnin rajoittamista

Fox News kysyi tutkimuksesta sen tekemisessä mukana olleelta Xiao Gulta, joka työskentelee väitöskirjatutkijana Harvardin yliopiston Bostonin kampuksen ravitsemustieteen laitoksella.

– Havaintomme tukevat suuresti sitä, että punaisen lihan syönnin rajoittaminen ja sen sijaan pääasiassa kasviperäisten proteiinilähteiden valitseminen auttaa vähentämään riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sen seurauksiin, sanoo Gu Fox Newsille.

Sen sijaan yhden pähkinä- ja palkokasviannoksen syöminen lihan sijaan päivittäin vähensi tyypin 2 diabeteksen riskiä 30 prosenttia. Maitotuoteannos lihan sijaan päivittäin pienensi riskiä 22 prosenttia.

On olemassa erilaisia näkemyksiä siitä, pitäisikö punaisen lihan kulutusta rajoittaa vai ei. Gun mukaan heidän tuloksensa tuovat lisää näyttöä asian suhteen.

– Käytimme kehittyneitä menetelmiä huomioidaksemme mahdolliset virheet ruokavalion raportoinnissa ja kontrolloimme yksityiskohtaisesti ulkopuolisia tekijöitä, jotka voisivat selittää tuloksemme, hän sanoo Fox Newsille.

Syö mieluummin vaikka pähkinöitä ja vihanneksia

Perinteisessä Välimeren ruokavaliossa rajoitetaan punaisen lihan saantia. 

Tutkimustulosten perusteella tutkijat suosittelevat punaisen lihan kulutuksen rajoittamista enintään kahteen annokseen viikossa. Gu sanoo, että heidän keskuudessaan on tästä selvää näyttöä.

– Yksi annos olisi vielä parempi, Gu sanoo.

– Suosittelisimme myös sitä, että punainen liha korvattaisiin terveellisillä kasvipohjaisilla proteiinin lähteillä, kuten pähkinöillä ja vihanneksilla.

Gu sanoo, että tällainen ruokavalio vähentää tyypin 2 diabeteksen kehittymisen riskiä. Siksi hänen mukaansa on terveellistä ja realistista omaksua ruokavaliomalli, johon kuuluu vain vähän punaista lihaa.

Katso myös video: Näin vähennät lihan käyttöä

Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseen 7:37
Itsekin lihasta luopunut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoi Uutisaamussa, miten ruokavaliotaan voi muuttaa terveellisemmäksi ja ekologisemmaksi.

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat