Mainos

Harva jättää lapsensa rokottamatta

Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa korkea, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Vuonna 2012 syntyneistä lapsista valtaosa oli saanut kaikki kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet, jotka antavat suojan kymmentä tautia vastaan.  

Paras rokotuskattavuus, 97,2 prosenttia, oli viitosrokotteella, joka antaa suojan muun muassa jäykkäkouristusta ja poliota vastaan. Tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus oli 95,4 prosenttia.  

Harva jättää lapsensa rokottamatta. Täysin rokottamattomia lapsia oli tutkimuksessa 1,4 prosenttia. Täyskieltäytyjiä oli kuitenkin aiempaa enemmän. Kun kattavuustutkimus tehtiin vuonna 2009 syntyneille, täysin rokottamattomia oli puoli prosenttia.  

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek muistuttaa siitä, että laumasuoja ei riitä estämään rokottamattomien lasten sairastumista.

- Jos ajatellaan esimerkiksi jäykkäkouristusta, niin sen suhteen ei minkäänlaista laumasuojaa ole olemassa. Vaikka muut ympärillä olisi rokotettuja, niin se ei suojaa lasta, joka saa multaisen haavan, jossa sitten jäykkäkouristusitiöt lisääntyvät. Sitten on näitä tauteja, kuten esimerkiksi tuhkarokko, jossa yksittäinen rokottamaton lapsi voi hyvin säilyä ilman tartuntaa muiden rokotettujen laumasuojan turvin, mutta heti, kun lähdetään ulkomaille, missä laumasuojaa ei ole, tai jos joutuu alttiiksi sellaisien ihmisen kosketukselle, joka itse on juuri sairastamassa tuhkarokkoa, niin sitten se tartuntamahdollisuus Suomessakin on, Nohynek sanoo MTV Uutisille.

THL tutki vuonna 2012 syntyneiden lasten rokotuskattavuutta väestörekisteristä tehdyllä tuhannen lapsen satunnaisotannalla.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.