Asiantuntijalta tiukka analyysi Harryn ja Meghanin Lilibet-vauvan nimestä – kuningatar Elisabet ei ole täysin otettu äärimmäisen intiimin nimen käytöstä

2:44
Prinssi Harry vertasi kuninkaallisen elämän valokeilaa Truman Show -elokuvaan sekä eläintarhaan

Vaikka Harry ja Meghan nimesivät lapsensa Lilibetiksi kunnianosoituksena kuningatar Elisabetia kohtaan, saattaa monarkki tuntea valinnan olevan epämiellyttävä rikkomus yksityisyyttään kohtaan.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan toivottivat hiljattain toisen lapsensa tervetulleeksi maailmaan, kun heidän tyttärensä Lilibet Diana syntyi perjantaina 4. kesäkuuta. Vanity Fairin mukaan ennen tyttärensä syntymää prinssi Harry oli kysynyt kuningatarisoäidiltään Elisabetilta lupaa voidakseen nimetä lapsensa Elisabetin tunnetun lempinimen mukaan. 

Lilibet oli kuningattaren lempinimi lapsuudessa ja myöhemmin hänen elämässään sitä käyttivät Elisabetin vanhempien sekä lähimpien ystävien lisäksi hänen edesmennyt aviopuolisonsa prinssi Philip

Harryn päätös nimetä lapsensa Lilibetiksi on koettu varsin yllättäväksi vedoksi, sillä se on harvinaisen henkilökohtainen nimi. Lisäksi toiseksi nimeksi valikoitui myös varsin henkilökohtainen nimi Diana, Harryn edesmenneen äidin prinsessa Dianan mukaan.

– Hän rakastaa ja kunnioittaa isoäitiään. Harrylle nämä kaksi ovat hyvin tärkeitä ja merkityksellisiä nimiä, prinssin ystävä kertoo. 

Lähteiden mukaan Harry soitti perheelleen perjantaina kertoen onnellisesta uutisesta. Herttuaparin tiedotteen mukaan lapsukainen tullaan tuntemaan nimellä Lili, mikä on kuninkaallisasiantuntija Sally Bedell Smithin mukaan hyvä kompromissi. Kuninkaallisessa perheessä on Smithin mukaan hyvin tyypillistä, että monarkilta kysytään lupaa tulevan lapsen nimeämiseen. 

Smithin mukaan kuitenkin olisi ollut sopivampaa, että Harry ja Meghan olisivat valinneet tyttärensä nimeksi Lilibetin sijaan kuningattaren oikean nimen.

– Harry ja Meghan olisivat voineet osoittaa kuningattarelle paljon arvokkaammin kunniaa nimeämällä tyttärensä tämän isoisoäidin oikealla nimellä Elisabet (alkuperäiseltä kirjoitusasultaan Elizabeth). Olisi ollut jopa parempi, että vauva olisi saanut nimekseen Diana Elisabet. Kukaan ei olisi voinut mitenkään vastustaa sitä, Smith analysoi. 

– Itseasiassa kunnian osoittaminen vauvan edesmenneelle isoäidille olisi saanut laajalti kiitosta. Uskoakseni valinta ei ole uponnut hyvin kuninkaallisissa piireissä. Onneksi Harry ja Meghan ovat sanoneet, että tulevat kutsumaan tytärtään Liliksi. 

Smithin mukaan kuningatar Elisabetilla ei todennäköisesti ollut muuta vaihtoehtoa, kuin hyväksyä hänelle esitetty vaihtoehto Harryn ja Meghanin tyttären nimeksi, sillä tilanne kuninkaallisen perheen sekä hovista karanneen herttuaparin tilanne on tulenarka. Smith arvioi, että kuningatar Elisabet saattaa todennäköisesti kuitenkin tuntea, että Lilibet-nimen käyttäminen rikkoo hänen yksityisyyttään. 

Buckinghamin palatsi onnitteli herttuaparia virallisen tiedotteen mukaan ja kertoi kuningattaren olevan mielissään perheuutisesta. Harryn isoveli prinssi William ja tämän vaimo herttuatar Catherine esittivät onnittelunsa Harrylle ja Meghanille Instagram-tilinsä kautta, käyttäen vauvasta nimeä Lili. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Harry on kuluvan vuoden aikana avautunut useaan otteeseen elämästään brittihovissa ja esittänyt kovaakin kritiikkiä instituutiota sekä joitakin perheenjäseniään kohtaan. Harry on kuitenkin ilmaissut, että hänen isoäitinsä Elisabet on prinssille yhä erittäin rakas ja tärkeä. Lähteiden mukaan Harry ja Elisabet puhuvat säännöllisesti puhelimessa, Harryn esittämästä kritiikistä huolimatta. 

Meghanin ja Harryn esikoisella Archiella ei ole kuninkaallista titteliä, eikä Lilibet Diana tule myöskään sellaista ainakaan tässä vaiheessa saamaan. Aika näyttää, tulevatko Harry ja Meghan pyytämään titteleitä lapsilleen, kun Harryn isästä prinssi Charlesista tulee kuningas ja tämän myötä Archiesta ja Lilibetista monarkin lapsenlapsia. 

Vaikka Lilibet Diana eläisi elämänsä ilman kuninkaallista titteliä, on lapsella kuninkaalliskirjailija Andrew Mortonin mukaan nyt jo raskas taakka kantaa nimensä puolesta. 

– Lopun ikäänsä Lilibetia tullaan vertaamaan kahteen vaikutusvaltaisimpaan sekä rakastetuimpaan kuninkaalliseen naiseen 1900- ja 2000-luvuilla. Hän ei tule koskaan pääsemään karkuun heidän varjojaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja