"Harmiton vatsapöpö" olikin hengenvaarallinen infektio, joka tappoi 20-vuotiaan Amelian – näistä oireista välittömästi hoitoon

1:40
Videolla kerrotaan miehestä, joka sai lemmikkikoiralta vakavan infektio ja menetti molemmat jalkansa

Länsi-Australiassa 20-vuotias nainen kuoli meningokokki-bakteerin aiheuttamaan infektioon, kertoo muiden muassa The West Australian. Terveysviranomainen vahvistaa nuoren aikuisen kuoleman ja alleviivaa, että bakteeri-infektioon viittaavia oireita kokevan tulee viipymättä hakeutua hoitoon.

20-vuotias kahvilatyöntekijä Amelia Clayton kuoli helmikuun alussa vain kaksi päivää sen jälkeen, kun hänen kehoaan alkoi särkeä ja hän alkoi oksentaa. Se, mitä Amelia luuli harmittomaksi vatsapöpöksi, olikin vaikeita tulehdustauteja aiheuttava meningokokkibakteeri.

Nuori kieltäytyi menemästä sairaalaan

Uudesta-Seelannista kotoisin oleva Amelia asui Australiassa Perthissä isoäitinsä Helen Claytonin kanssa. Isoäiti olisi halunnut viedä lapsenlapsensa sairaalaan, kun oireet iskivät 31. tammikuuta, mutta Amelia kieltäytyi sanoen voivansa paremmin.

Sunnuntaina 2. helmikuuta Amelia meni nukkumaan eikä enää herännyt. Isoäiti löysi nuoren kuolleena seuraavana aamuna.

– Menin laittamaan peittoa hänen päälleen ja siinä vaiheessa tajusin, että hän oli menehtynyt, isoäiti Helen Clayton sanoo The West Australian mukaan.

Näistä oireista välittömästi hoitoon

Länsi-Australian terveysviranomainen on vahvistanut tiedotteessaan nuoren aikuisen kuolleen meningokokkiin. Kyseessä on toinen tartunta Länsi-Australiassa tämän vuoden puolella. Viime vuonna tartuntapauksia oli 24, ja potilaista kolme kuoli.

Suomessa meningokokin aiheuttamia tautitapauksia todetaan vuosittain noin 20, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos verkkosivuillaan. Eniten meningokokki-infektioita on pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla.

Vaikka bakteerin aiheuttama infektio on harvinainen, se on hengenvaarallinen. Meningokokkitautia ehkäistään antamalla antiboottihoitoa sairastuneiden kanssa läheisessä tekemisissä oleville sekä tarvittaessa rokotuksilla.

Meningokokki tarttuu lähikontaktissa pisara- tai kosketusteitse. Tautia voi levittää joko oireileva potilas tai oireeton nielukantaja. Pienelle osalle tartunnan saaneista voi kehittyä vakava infektio. Meningokokki aiheuttaa vaikeita tulehdustauteja, kuten aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä.

Hoitamattomana meningokokki-infektio johtaa lähes aina kuolemaan, minkä vuoksi oireiden varhainen tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen on tärkeää.  Infektion oireita ovat:

 • äkillinen sairastuminen ja yleistilan nopea heikkeneminen
 • äkillinen korkea kuume
 • päänsärky
 • niskajäykkyys
 • silmien valonarkuus
 • iholla näkyvät pistemäiset verenpurkaumat
 • pahoinvointi, oksentelu ja sekavuus

Isoäiti tiesi oireista vain ihottuman

Australian terveysviranomainen yrittää löytää Amelian kanssa läheisessä kontaktissa olleita henkilöitä antaakseen heille ennaltaehkäisevää hoitoa. On epäselvää, ovatko myös kahvilassa asioineet henkilöt voineet saada tartunnan, kertoo 7 News.

Sureva isoäiti Helen toivoo ihmisten olevan valveilla meningokokki-infektion oireiden varalta ja hakemaan välittömästi apua tartuntaa epäiltäessä. Helen luuli, että koska hänen lapsenlapsellaan ei ollut ihottumaa, ei kyse voinut olla meningokokista.

Nyt perhe matkaa Amelian ruumiin kanssa Australiasta Uuteen-Seelantiin saattaakseen nuoren naisen haudan lepoon.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja