Mainos

Harmaan talouden valvontaa tiukennetaan - toivelistalla kassakone

Verohallinto on julkaissut liudan uusia keinoja hillitä harmaan talouden kasvua. Uusia keinoja ovat muun muassa kuittipakko sekä verovelkarekisteri.

Verohallinnon mukaan verotarkastuksia tehdään vuosittain noin 3 000–4 000, joista 700–800 on harmaan talouden tarkastuksia. Harmaan talouden tarkastusten perusteella määrätään maksettavaksi vuosittain noin 60–70 miljoonan euron arvosta laiminlyötyjä, lakisääteisiä veroja ja maksuja. 

Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen sanoo MTV Uutisille, että harmaan talouden arvon mittaaminen on erittäin vaikeaa. Vaikeaa se on varsinkin käteistoimialoilla.

Marttinen kertoo, että lähitulevaisuudessa käyttöön ovat tulossa verovelkarekisteri sekä tilintarkastajan ilmoitusvelvollisuus, jos hän epäilee väärinkäytöksiä. Tämän vuoden alusta on ollut käytössä kuittipakko eli kuittilaki.

– Kuittilaki tarkoittaa sitä, että myyjän on tarjottava kuittia asiakkaalle kaupanteon yhteydessä. Julkinen verovelkarekisteri taas puolestaan sitä, että kuka tahansa voi nähdä osakeyhtiön yli 10 000 euron verovelat, jos niistä ei ole tehty verohallinnon kanssa maksusuunnitelmaa.  Tässä on sitten hyvä mahdollisuus arvioida esimerkiksi asiakkaan luotettavuutta, Marttinen valottaa. 

Asiantuntijalla on yksi konkreettinen esine joulupukin toivelistalla ylitse muiden. Tyyppihyväksytty kassakone.

– Ruotsissa tyyppihyväksytyt kassakoneet ovat olleet käytössä jonkin aikaa. Ruotsin verohallinto on kerännyt noin 350 miljoonaa euroa enemmän niiden tultua käyttöön käteistoimialoille. Jos Suomessa saataisiin tällaiset koneet, niiden vaikutus verotuloihin voisi olla arvion mukaan 100-150 miljoonaa euroa.

Ravintola-alalla parannettavaa

– Työvoimavaltaiset toimialat ovat harmaan talouden asiantuntijan mukaan herkkiä harmaalle taloudelle. Esimerkiksi rakennusala sekä majoitus -ja ravintola-ala.

– Varsinkin tuolla MaRa-alueella tilanne on mennyt valitettavasti huonompaan suuntaan, Marttinen sanoo. On olemassa muun muassa pimeitä kassoja, joista sitten rahoitetaan palkkojen maksua tai yrittäjän voittoja.

Verohallinto julkisti tänään Harmaa talous -2014 katsauksensa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja