Hans Välimäki paljastaa syyt Michelin-ravintolansa sulkemiselle

– Kyllä minulla on paljon kavereita, jotka ovat lopettaneet tai lopettamassa Michelin-ravintolansa pidettyään sitä aikansa. Aika monilla tuntuu olevan samat syyt: monet haluavat tehdä jotain muuta elämällään kuin omistaa ja uhrata itsensä fine diningin pyhälle alttarille, kertoo Hans Välimäki, jonka mukaan Michelin-ravintolan pyörittäminen on välillä raastavaa.

Keittiömestari Hans Välimäki tiedotti maanantaina sulkevansa Helsingissä sijaitsevan kahden Michelin-tähden ravintolanssa Chez Dominiquen määrittelemättömäksi ajaksi. Välimäki kertoo Makuja-sivustolle, ettei kyse ollut satunnaisesta päähänpistosta, vaan ajatus lopettamisesta oli hautunut jo pidemmän aikaa.

– Se oli sellainen "nyt tai ei koskaan" -tyyppinen tilanne. Kyllä sitä mietittiin useampi vuosi, että olisi siistiä tehdä jotain muuta. Keväällä 2012 jo päätettiin, että nyt laitetaan vuosiksi 2012-2013 kaikki peliin. Näin me teimme ja katsoimme, saammeko sillä kolmannen tähden. Ei saatu ja todettiin, että parhaamme tällä kertaa yritettiin ja enempää ei kukaan voi kai vaatia, Välimäki selittää lopettamispäätöksen taustoja.

Kun Chez Dominiquen ovet lopulta sulkeutuvat lokakuun alussa, aikoo Välimäki omien sanojensa mukaan keskittyä entistä enemmän hampurilaisketjunsa Midhillin toimintaan sekä jatkaa erilaisten televisioprojektien parissa.

– Teen muassa Hansin Matkassa -ohjelman toista kautta.Yritän keskittyä tähän, mitä nyt on ja katson mitä tulevaisuus tuo tullessaan. En tiedä avaanko uusia ravintoloita. Jos avaan, niin nopeasti kuuluu tai sitten ei, Välimäki sanailee salaperäisesti.

Michelin-ravintola Suomessa on haaste

Oliko kahden Michelin-tähden ravintolan pyörittäminen sitten yksinkertaisesti liian raskasta ja stressaavaa? Välimäki myöntää, että tarkkaa käsityötä vaativa Michelin-näpertely voi olla joskus raastavaa. Kyseessä on keittiömestarin mukaan kaksiteräinen miekka.

– Kyllä se aika lailla stressaavaa on siinä mielessä, että Suomi on kuitenkin vähän kaukana varsinkin talvisaikaan raaka-aineista. Ja silloin kun olemme kaukana raaka-aineista, niin hinnat nousee. Täytyy aina miettiä se kulloinenkin taloustilanne ja yrittää elää hieman sen mukaan, Välimäki pohtii

– Hommassa on niin paljon sitä käsityötä ja monet asiat on aika ehdottomia. Se mikä siinä on hienoa, on samaan aikaan melko raastavaa. Ei se välttämättä kaikille ole stressaavaa, mutta kyllä minulla on paljon kavereita, jotka ovat lopettaneet tai lopettamassa Michelin-ravintolansa pidettyään sitä aikansa. Aika monilla tuntuu olevan samat syyt: monet haluavat tehdä jotain muuta elämällään kuin omistaa ja uhrata itsensä fine diningin pyhälle alttarille, Välimäki jatkaa.

Välimäki kertoo jutelleensa aiheesta juuri musiikkimoguli Juhani Merimaan kanssa, joka oli ollut ymmärtäväinen lopettamispäätöksen suhteen.

– Hän tuntee paljon muusikoita, jotka ovat soittaneet ikänsä tietynlaista musiikkia tietynlaisessa bändissä ja sitten vastaan tulee sellainen tilanne, että haluaakin soittaa jotain muuta muiden kavereiden kanssa. Kyllähän se on ymmärrettävää.

Välimäki toivoo: Lisää luksuskohteita ja eroon markettibuumista

Keittiömestari Välimäki toivoo, että Suomeen saadaan pian myös uusia kahden Michelin-tähden ravintoloita. Miehen mukaan Suomi ja maamme matkailu tarvitsee turisteja kiinnostavia luksuskohteita.

– High end -kohteita tarvitaan, ovat ne sitten Marimekon myymälöitä, Muumimukeja tai fine dining -ravintoloita. Suomalaisten pitäisi herätä siihen, että tällaisista asioista pitää olla ylpeitä. Ihmiset haluavat tulla tänne enenevissä määrin, joten täytyyhän täällä siis olla jotain, mitä muualla ei ole. Emme voi aina olla huonolla itsetunnolla varustettuja, emmekä onneksi enää niin pahasti olekaan.

– Hyvä high end -valikoima tuo mukanaan myös hyviä sidekickejä, kuten vaikka bistro-, kahvila-, ja konditoriakulttuuria. Silloin kuin valikoima rupeaa olemaan riittävän laaja, niin kaupungit näyttävät taas oikeilta kaupungeilta ja pääsemme eroon tästä markettibuumista. Siitä, että kaiken pitää olla nopeaa, helppoa, valmista ja autokaistalle pakattua.

Avaako Chez Dominique ovensa uudelleen?

Mitä Välimäki sitten tarkoitti, kun mainitsi tiedotteessaan Chez Dominiquen sulkeutuvan määrittelemättömäksi ajaksi?

– No jos tässä nyt kyllästyy tähän vallitsevaan ja tulevaan tai löytyy joku todella hyvä liiketila, niin saatamme jatkaa. Ja jos tulee polte, että haluaa taas päästä tekemään tällaista fine diningia äärimuodossaan, niin sitten voi olla, että kaivetaan Dominique naftaliinista ja laitetaan pöydät koreaksi.

Tähdet ovat nyt kuitenkin ainakin toistaiseksi mennyttä.

– Ne täytyy ansaita sitten uudelleen. Enkä tiedä, saadaanko siinä vaiheessa sitten enää mitään tähtiä. Voihan se olla, että olen vaikka kymmenen vuoden päästä jo niin ”over the hill”. Misukka (Michelin-instituutio) sanoo minun tekevän jo niin vanhanaikaista juttua, että minulla ei ole mitään asiaa näihin kinkereihin, että mene Välimäki takaisin sinne naftaliiniin. Eihän sitä ikinä tiedä, Välimäki nauraa.

Liity Makuja-sivuston faniksi Facebookissa

Hansin matkassa 1. kauden jaksojen uusintoja elokuussa torstaisin klo 20.00 MTV3-kanavalla.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja