Handelsbankenin päätös vetäytyä Suomen markkinoilta tuli maajohtajallekin yllätyksenä – kaksi potentiaalista ostajaa

1:41
Mitä Handelsbankenin myynti tarkoittaa asiakkaalle?

Handelsbankenin koko liiketoiminnalle voi olla vaikeaa löytää Suomesta ostajaa, arvioi analyysiyritys Inderesin analyytikko Sauli Vilén.

Handelsbankenin työntekijöille yrityksen eilinen päätös vetäytyä Suomen markkinoilta tuli yllätyksenä.

– Olen itse ollut Handelsbankenissa vuodesta 1997 ja olen ollut rakentamassa Suomen liiketoimintaa. Siinä mielessä tietysti tämä tuli minulle yllätyksenä, maajohtaja Hanne Katrama kertoo.

Handelsbanken ei kerro asiakasmääriään Suomessa. Konttoreita Suomessa on 27 ja työntekijöitä noin 600.

Katraman mukaan eilinen päätös ei aiheuta tällä hetkellä muutoksia asiakkaille tai henkilöstölle.

– Liiketoiminta toimii Suomessa aivan normaalisti. Toki asiakkaat ovat kyselleet, että vaikuttaako tämä minuun jotenkin juuri nyt. Olemme vastanneet, että liiketoiminta jatkuu ihan ennallaan.

Vielä ei ole tiedossa, milloin Handelsbanken myy toimintonsa ja miten myynti vaikuttaa asiakkaisiin ja henkilöstöön.

– Se on sitten uusi tilanne. Esimerkiksi laina-asiakkaan lainaehtoihin sillä ei ole mitään vaikutusta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto vahvistaa, että pankki ei voi yksipuolisesti muuttaa lainaehtoja esimerkiksi sopimuksen siirtyessä uuteen pankkiin. 

– Esimerkiksi asuntolainasopimuksen aikana korko voi muuttua vain sopimuksessa yksilöidyn viitekoron muutosten mukaisesti. Nykyinen tai uusi luotonantaja, jolle sopimus on siirretty, ei saa yksipuolisesti korottaa asuntoluoton korkoa, kertoo ryhmäpäällikkö Paula Hannula Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Ostajaa voi olla vaikeaa löytää koko liiketoiminnalle

Handelsbankenin liiketoimintojen kokonaisuudelle on vaikea löytää Suomesta ostajaa, arvioi analyysiyritys Inderesin analyytikko Sauli Vilén.

– Nordea ja Osuuspankki tuskin ostavat, ne ovat jo todella isoja ja esteeksi voisi muodostua kilpailuviranomainen. Pienemmille pankeille, kuten Aktialle kaikkien liiketoimintojen ostaminen kokonaisuutena olisi liian iso kauppa, johon niillä ei olisi varaa.

Potentiaalisia ostajia Suomessa olisivat Danske Bank ja S-Pankki.

– On tosin epäselvää, onko varsinkaan Danske Bankilla halukkuutta ostaa. Heillä Suomen toiminnot eivät ole sujuneet kovin hyvin.

Todennäköisin vaihtoehto on, että liiketoiminnot myydään osissa.

– Jos Danske Bank tai S-Pankki eivät osta liiketoimintoja, aika nopeasti mennään pilkkomiseen. Vaihtoehtona on lisäksi, että ostaja on jokin ulkomainen toimija. Pidän tätä kuitenkin epätodennäköisenä. 

Työntekijöiden tulevaisuus epävarma

Handelsbankenin työntekijöitä edustavan ammattiliitto Pron mukaan tilanne aiheuttaa työntekijöissä kysymyksiä tulevaisuudesta.

– Totta kai tämä aiheuttaa työntekijöiden kannalta valtavaa epävarmuutta. Myynnin aikataulu, kuka on ostaja, aiotaanko karsitaanko konttoriverkostoa, luettelee ammattiliitto Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala.

Katraman mukan on vielä ennenaikaista sanoa, aiotaanko henkilöstöä vähentää, kun liiketoiminnot siirtyvät uudelle omistajalle.

– Aivan liian vaikeaa sanoa tässä vaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja