Hammashoitoon ulkomaille? Laatutyö maksaa maailmallakin

Erikoishammaslääkäri ja suukirurgi Pekka Asikainen varoittelee Studio55.fi-jutussa, että suomalaisten ulkomailla teettämät hammashoidot johtavat usein surullisiin lopputuloksiin. Studio55.fi kysyi Tampereen kaupungin suun terveydenhuollosta, ovatko he huomanneet vastaavaa ilmiötä.

Onko Tampereen kaupungilla hoidettu potilaita, jotka korjauttavat ulkomailla teettämiensä hammasoperaatioiden virheitä?

– Satunnaisesti joitakin. He eivät kuitenkaan erotu potilasaineistossamme, koska pieleen menneitä töitä tulee myös suomalaisilta hammaslääkäreiltä, erikoishoidon yksikön apulaisylilääkäri Suvi Korri vastaa.

– Ulkomaiseen hammashoitoon pettyneet eivät myöskään välttämättä hakeudu korjauttamaan virheitä kunnallisiin palveluihin, ylihammaslääkäri Eeva Torppa-Saarinen lisää.

Potilailta ei liioin erikseen kysytä, missä he ovat proteettiset työnsä teettäneet. Tieto kirjataan vain, jos potilas siitä itse kertoo.

– Ulkomaisessa hammashoidossa tehdyt virheet ovat esimerkiksi sellaisia, että potilaalle on tehty kiinteää protetiikkaa kiinnityskudoksiltaan epäterveisiin hampaisiin tai takahampaisiin mini-implanttien varaan. Kiinteää protetiikkaa on myös tehty liian vähiin tai liian heikkoihin hampaisiin, Korri sanoo.

Ongelmana laadun vaihtelu?

Korri kertoo, että maahanmuuttajilla kyllä on runsaasti sellaista kiinteää protetiikkaa, joissa joko teknikon työ on huonosti tehty tai purenta väärin.

– Tällaisten varoittavien esimerkkien valossa on ehkä vähän pelottavaa, jos hoitoja lähdetään hakemaan ulkomailta, Torppa-Saarinen sanoo.

– Toisaalta en uskaltaisi yleistää huonoa hammashoitoa ulkomaiden erityispiirteeksi. Esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä on hyvin laadukasta hammashoitoa, vahvaa osaamista ja implanttikehitystä, Torppa-Saarinen kertoo.

Ongelmaksi voi muodostua laadun vaihtelu.

– Suomessa voi olla varsin vakuuttunut siitä, että meni sitten julkiselle tai yksityiselle sektorille, niin saa hyvin todennäköisesti laadukasta hoitoa. Ulkomailla on aivan varmasti niin ikään huippulaatua, mutta on täysin mahdollista, että se huippulaatu myös maksaa huippupaljon. Suomen kalliita hintoja kammoksuvan kannattaakin muistaa eurooppalaisia klinikkoja kilpailuttaessaan hinta-laatusuhde, Torppa-Saarinen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat