Hampaat kauniiksi - ammattilainen kertoo konsteista

Edustavat hampaat kruunaavat kauniin hymyn. Hammaslääkäri Hannu Vartiainen kertoo, mitä kaikkea purukaluston kaunistamiseksi on tehtävissä.

Oikominen

Hampaiden oikominen aikuisiällä on nykyään melko yleistä. Uusimmilla oikomismenetelmillä ei edes tarvita näkyviä kiinteitä kojeita, ja tuloksia saadaan nopeasti.

− Oikominen on hyvinkin tehokas tapa saada ahtautuneet hampaat vähän siistimmän näköisiksi. Yleisilme muuttuu, vaikka poraan ei edes kosketa, Hannu Vartiainen sanoo.

Ammattilaisen mukaan suurimmalla osalla ihmisistä on jonkinlaista ahtautta hampaissa. Nuorempana asiaan ei välttämättä kiinnitä huomiota. Iän myötä varsinkin alaetuhampaiden ahtaus saattaa kuitenkin korostua.

− Kun maan vetovoima alkaa iän myötä vaikuttaa yhä enemmän, alahuuli alkaa laskeutua. Tällöin alahampaat tulevat enemmän näkyviin ja vastaavasti ylähampaat häviävät näkyvistä. Ahtaumat tulevat näin esiin, koska huulten asento muuttuu toisenlaiseksi.

Hampaiden valkaisu

Toisin kuin usein luullaan, hampaiden valkaisu on oikeaoppisesti tehtynä täysin turvallinen toimenpide. Valkaisuja on tehty maailmalla jo niin pitkään, että haittavaikutukset ovat tiedossa ja niitä osataan ehkäistä.

− Joskus toimenpide voi aiheuttaa jälkivihlomisia hampaisiin. Siksi valkaisu on suositeltavampaa tehdä vähän miedommilla aineilla, hammaslääkäri Hannu Vartiainen kertoo.

Vartiaisen kokemuksen mukaan hampaiden valkaisu on suosituinta naisten keskuudessa, mutta käy toimenpiteessä miehiäkin.

− Hampaat tummuvat luonnostaan iän myötä, vaikka ihmisellä olisi kuinka terveet elämäntavat. Kun kiille ohenee ja muuttuu läpikuultavammaksi, sen alla oleva tummunut hammasluu näkyy selvemmin.

Vanhat paikat

Valtaosalla suurten ikäluokkien edustajista hampaita on paikattu nuorella iällä. Paikat eivät kestä ikuisesti. Hampaat ja paikat lohkeilevat ja paikkojen saumat voivat alkaa vuotaa.

Uusien täytteiden kohdalla eteen tulee kysymys, mikä materiaali on tarkoitukseen paras.

− Hampaanvälisissä täytteissä vaihtoehtoja ovat muovi tai keramia. Keramia on enemmän hammasta tukeva ja kulutusominaisuuksiltaan parempi ja kestävämpi.

− Keramian ongelmana ovat korkeat kustannukset normaaliin paikkaukseen verrattuna, mutta toisaalta kestävyys kompensoi kustannuksia.

Proteesit

Irtoproteesi on tarkoitettu useampien puuttuvien hampaiden korvaamiseen. Yhden hampaan takia niitä ei tehdä.

− Proteesi on laaja käsite; siihen lukeutuvat yhtä lailla siltaproteesit ja kruunut omien hampaiden tai implanttien päälle. Kruunu toimii ratkaisuna silloin, kun halutaan uusia vanhoja paikkoja tai korjailla hampaiden kuluneisuutta, Vartiainen selventää.

Irtoproteesit eivät ole tänä päivänä enää kovin suosittuja.

Implantointi

Jos ihminen ei tule irtoproteesin kanssa toimeen, vaihtoehtona on kiinnittää implanttien avulla proteesi leukaluuhun.

− Tämä on lisääntynyt jatkuvasti, mutta korkeat kustannukset muodostavat ongelman, Vartiainen kertoo.

Vaikka raha ei olisi kynnyskysymys, implantointi ei silti sovi kaikille. Jos potilas sairastaa esimerkiksi osteoporoosia, implanttihoitoa ei välttämättä pystytä tekemään.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat