Suukirurgi: Ulkomailla tehtyjen hammashoitojen lopputulokset surullisia
Hampaiden hoidattaminen ulkomaalaisella halpaklinikalla voi tulla loppujen lopuksi kalliimmaksi kuin toimenpiteisiin ryhtyminen Suomessa. Erikoishammaslääkäri ja suukirurgi Pekka Asikainen korjailee huonosti tehtyjen toimenpiteiden jälkiä Suomen Keinojuuriklinikalla. Joskus hampaiden poisto on ainoa pelastuskeino.
– Aina silloin tällöin luokseni tulee asiakkaita, jotka ovat käyneet hoidattamassa hampaitaan ulkomailla. Useimmat menevät Tallinnaan, mutta onpa hoitoja teetetty myös Intiassa lomien aikana. Lopputulokset ovat yleensä enemmän tai vähemmän surullisia, Pekka Asikainen sanoo.
Ulkomaille ei lähdetä yksinkertaisiin paikkauksiin vaan isoihin hoitoihin: sellaisiin, jotka Suomessa tulisivat selvästi kalliimmaksi.
– Tällaisia ovat esimerkiksi hampaiden kruunutukset ja implanttihoidot. Jotkut haluavat myös muuttaa hampaidensa muotoa ja väriä.
– Ulkomailla toimenpiteen voi saada jopa puoleen hintaan. Yleensä suomalaisen ja ulkomaalaisen klinikan hoidot eivät kuitenkaan ole keskenään näin yksiselitteisesti vertailtavissa, Asikainen sanoo.
Puutteita materiaaleissa, ammattitaitossa ja hygieniassa
Vertailua vääristää erilaisten materiaalien käyttö.
– Suomessa esimerkiksi hammaskruunu tehdään joko täyskeraamisena tai kultaposliinisena. Ulkomailla se valmistetaan hyvin usein kokonaan muovista tai jostakin epäjalosta metallista. Ne ovat vähemmän kestäviä, ja niille allergisoidutaan.
– Idea on sama kuin jos vaikka hameen saisi yhdestä vaateliikkeestä kuudella eurolla ja toisesta 1600 eurolla. Hintaero on huikea, mutta toinen onkin hienosta silkistä tehty design-tuote ja toinen halvin mahdollinen puuvillariepu, Asikainen sanoo.
Lääkäreiden ammattitaitokaan ei välttämättä ole ulkomailla yhtä hyvä kuin Suomessa.
– Näen hyvin harvoin samanlaista jälkeä muualla tehtynä. Toki poikkeuksia on, mutta yleensä kyseessä on tuolloin joku erikoisklinikka, joka ei enää olekaan niin edullinen kuin ulkomailla toimivat tavanomaiset halpaklinikat.
– Hygieniatasokin on ulkomailla selvästi huonompi kuin Suomessa, mikä lisää erilaisten tulehdusten riskiä. Lisäksi monelta unohtuu, että hammashoito on yleensä pitkäjänteistä ja vaatii onnistuakseen useita käyntejä. Ongelmien ilmetessä niiden korjauttaminen ulkomailla on pitkien matkojen takia vaikeaa tai ainakin kallista.
"Huijauskulttuuri toisella tasolla"
Ulkomaisen klinikan korkeaa hintaakaan ei Asikaisen mielestä voi pitää todisteena luotettavuudesta.
– Materiaalien lisäksi esimerkiksi implantin merkki on hyvin tärkeä. Kysymysmerkiksi jää vielä se, käytetäänkö todella sitä, mitä väitetään.
– Tästä on olemassa loistava esimerkki vuoden takaa: Tallinnassa rintaimplanttileikkauksia teettäneet potilaat olivat allekirjoittaneet paperin, jossa heille luvattiin tietty implantti. Asiaa tarkemmin tutkittaessa selvisi, ettei hyllyssä aina ollutkaan ollut juuri tuota sovittua tuotetta. Niinpä tilalle oli laitettu toisia, vähän halvempia tapauksia. Huijauskulttuuri on ulkomailla terveydenhuollossakin aivan toisella tasolla kuin Suomessa, Asikainen sanoo.
Korjauksille jopa kaksinkertainen hinta
Asikainen kertoo, että kotimaan ulkopuolella tehtyjen hammashoitojen seurauksena potilas on usein päätynyt vielä lähtötilannetta huonompaan asemaan.
– Olen korjannut toimenpiteiden jäljiltä juurenpään tulehduksia, juurihoitanut hampaita ja jopa poistanut kokonaisia hampaita ja implanttisiltoja. Verrattuna siihen, mitä hoito olisi alun perin Suomessa maksanut, tämä tulee hinnaltaan yleensä vähintään puolitoista-, ellei jopa kaksinkertaiseksi.
– En väitä, että kaikki ulkomaalaiset klinikat olisivat samanlaisia. Mutta jos niitä päättää käyttää, taustat on tutkittava hyvin eikä rynnättävä suin päin matkaan hinnan perusteella, Asikainen sanoo.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Colourbox.com
Uusimmat
-
06:54
Lasten harjoittama seksin myynti jää tunnistamatta ja auttamisessa on epäonnistuttu – "Sadat lapset altistuvat vuosittain tälle"
-
06:45
Latvialaisfanien nerokas temppu päätyi heti poliisin syyniin Tampereella – jopa 5000-päinen joukko teki jotain ennennäkemätöntä MM-kisoissa
-
06:26
Turkissa ratkeaa tänään, jatkuuko Erdoganin valtakausi – "Vastakkain on nyt kaksi haukkaa"
-
06:07
Mediat: Yhdysvalloissa päästy alustavaan sopuun velkakaton nostamisesta
-
05:46
Venäjä iski jälleen Kiovaan, yksi ihminen kuollut ja kolme saanut vammoja
-
05:12
Yksi ihminen kuoli huoneistopalossa Varkaudessa, muut asukkaat evakuoitiin talosta
-
23:29
Poliisi ottanut kiinni yli 1500 Elokapina-liikkeen aktivistia Hollannissa – kymmeniä odottaa syytteet
-
23:03
Kimi Räikkönen sai vielä pitää F1-ennätyksensä – näin Max Verstappen riisti paalun Fernando Alonsolta
-
23:02
Aki Kaurismäen elokuva voittanut Cannesin elokuvajuhlien tuomaristopalkinnon
-
22:34
Charles Leclercille lähtöruuturangaistus Monacon GP:hen
-
22:22
Saksan sankari häkeltyi upeasta voittomaalistaan – "Pystyin hädin tuskin hengittämään"
-
22:16
Loton 2 000 000 euron potille ei voittajaa – tässä oikea rivi
-
22:13
200 miljoonan euron rankkarit! Luton nousee Valioliigaan hurjan trillerin päätteeksi
-
22:01
MM-kisoissa pamahti huikea jättipaukku – taustalla häärinyt Pekka Kangasalusta: "Vaikea löytää sanoja!"
-
21:48
Tutkijat sörkkivät koe-eläimen ”sonic hedgehog” -geeniä: Suomut muuttuivat höyheniksi
-
21:46
Yksi Suomen kansalainen pelaa MM-finaalissa – tämän toivomuksen hän välitti suomalaisille uroteon jälkeen
-
21:46
HJK kompastui sarjajumboon – tulokasvahti torjui IFK Mariehamnille pisteen
-
21:38
Riemu repesi Saksan pukukopissa, suomalaisluotsikin pisti tanssiksi – näin finaalipaikkaa juhlittiin
-
21:10
Jääkiekon MM-kisojen 2023 otteluohjelma, tv-lähetykset ja tulokset
-
21:05
Saksa historiallisesti MM-finaaliin! Takaa-ajo huipentui jatkoaikavoittoon
-
Lataa lisää