Hammashoidon korvaukset aiheuttavat närää

Yksityisellä lääkärillä hampaitaan hoidattaneet ovat hämmentyneet Kansaneläkelaitoksen maksamista korvauksista. Kela muistuttaa nyt, että korvaukset määräytyvät ministeriön taksan - ei omien kulujen - mukaan.

Kansaneläkelaitokseen on vajaan vuoden verran vyörynyt kiukkuisia soittoja yksityisestä hammashoidosta maksetuista korvauksista. Asiakkaista osa on ollut sitä mieltä, että Kela on maksanut takaisin liian vähän korvausta, ja hammasremontin henkilökohtainen budjetti on siksi heittänyt häränpyllyä.

Kelasta vastataan, että yksityisellä hammaslääkärillä kertyneistä hammashoitokuluista korvataan 60 prosenttia - ei asiakkaan kustannuksista - vaan sovitusta taksasta. Taksan eli kullekin toimenpiteelle erikseen määritellyn hintakaton puolestaan on asettanut sosiaali- ja terveysministeriö.

Taksat jämähtäneet paikoilleen

Taksat eivät ole nousseet 14 vuoteen. Kelaan on vajaan vuoden mittaan tullut ihmetteleviä ja jopa äkäisiä puheluita aiempaa enemmän, sillä viime joulukuun alusta pääsivät kaikki suomalaiset tuetun yksityishammashoidon piiriin. Samalla astui voimaan oikeus saada julkista hammashuoltoa ikään katsomatta.

Kun julkisen puolen jonot kasvoivat entisestään, yhä useampi halusi hoidattaa purukalustonsa tuetusti.

- Pettymystä on ilmaistu myös siitä, että proteeseja ei korvata, Kelan asiantuntijahammaslääkäri Leena Tiainen mainitsee.

Ministeriö puolustaa nykykäytäntöä

Kelan mukaan esitteissä sanotaan yksiselitteisesti, että korvaus maksetaan kuusikymmenprosenttisesti taksasta. Käytännössä hampaansa yksityisesti hoidattanut ihminen saa rahoistaan takaisin keskimäärin 37,5 prosenttia.

- Jokin katto korvauksille on oltava. Muutenhan korvaussummat paisuisivat ihan mahdottomiksi, sillä hammaslääkärit saavat itse määrätä hintansa. On kuitenkin hyvä, että edes tämän verran voidaan korvata ja korvaus koskee kaikkia, hallitusneuvos Anja Kairisalo STM:stä huomauttaa.

Kela on tehnyt STM:lle lukuisia ehdotuksia hammaslääkäritaksojen korottamisesta siten, että asiakas saisi rahoistaan takaisin keskimäärin 40 prosenttia. Taksankorotuksille ei ministeriössä kuitenkaan ole lämmetty. Kairisalon mukaan nyt yritetään saada kaikille avoin julkinen hammashuolto rullaamaan, eikä yksityishoitoon ole katsottu riittävän varoja.

- Julkinen ja yksityinen eivät tietenkään ole toisiaan poissulkevia vaan täydentäviä tapoja hoidattaa hampaansa. Ensi vuoden budjetissa korvauskaton nostoon ei kuitenkaan ole varattu rahaa, Kairisalo sanoo.

Kela-korvauksia sai hammashoidosta viime vuoden tammi-huhtikuussa 300 000 kansalaista, tämän vuoden vastaavana aikana heitä oli jo 450 000. Touko-kesäkuussa korvausten saajien määrä kasvoi 646 000:een.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat