Mainos

Hamas torjuu vaatimuksen pääministeri Hanian erosta

PLO vaati pääministeri Hanian eroa kun neuvottelut uudesta Hamasin ja Fatahin yhteishallituksesta olivat kariutuneet.

Palestiinalainen Hamas-liike on torjunut vaatimuksen pääministeri Ismail Hanian erosta. Palestiinan vapautusjärjestö PLO vaati eilen, että Hamasiin kuuluva Hania jättää pääministerin tehtävän.

Johtavassa asemassa PLO:ssa on Fatah-liike, jonka välit Hamasiin ovat kärjistyneet viime kuukausina. Myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kuuluu Fatahiin.

PLO vaati Hanian eroa kun neuvottelut uudesta Hamasin ja Fatahin yhteishallituksesta olivat kariutuneet. Eräät Fatahin johtajat ovat vaatineet uusien vaalien järjestämistä nykyisen umpikujan aukaisemiseksi.

Presidentti Abbas ilmoitti jo torstaina, että Hamasin ja Fatahin kuukausia jatkuneet hallitusneuvottelut olivat epäonnistuneet. Abbasin tavoitteena oli yhteishallitus, joka saisi ulkomaiden hyväksynnän. Länsimaat ovat lopettaneet apunsa palestiinalaishallitukselle sen jälkeen kun äärijärjestönä pidetty Hamas otti hallitusohjat tämän vuoden alussa.

Hamasin tiedottaja Fawzi Barhum sanoi PLO:n vaatimusta vallankaappausyritykseksi. - Emme voi hyväksyä tällaista askelta, joka on vastoin palestiinalaista demokratiaa eikä ota huomioon vaalien tulosta. PLO ei edusta palestiinalaisia, Barhum sanoi.

EU ei luovu pakotteista

Abbas tapasi tänään Euroopan unionin ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan. Tämä sanoi, että yhteishallitukseen tähtäävien neuvottelujen kaatumisen myötä oli kadonnut myös kaikki toivo Hamasin hallitusta vastaan suunnattujen kansainvälisten pakotteiden lopettamisesta.

- On hyvin murheellista, että tilaisuus on menetetty, Solana sanoi.

Presidentti Abbasin poliittinen liikkumavara on asiantuntijoiden mukaan joka tapauksessa vähäinen. Hänellä on valtuudet erottaa Hamas-hallitus, mutta Hamas-johtoinen parlamentti voisi puolestaan hylätä Abbasin nimittämän uuden hallituksen. Abbasilla ei ole myöskään valtuuksia hajottaa parlamentia eikä julistaa ennenaikaisia vaaleja.

Abbasin avustajien mukaan yksi mahdollisuus olisi järjestää kansanäänestys, jossa kysyttäisiin ihmisten mielipidettä ennenaikaisten vaalien pitämisestä.

(MTV3-STT-AP-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.