Mainos

Hamas harkitsee pysyvää tulitaukoa

Suurin palestiinalaisten äärijärjestö on kuitenkin päättänyt pidättäytyä väkivallasta ainakin toistaiseksi.

Palestiinalaisten suurin äärijärjestö Hamas ei ole vielä antanut lopullista vastausta suostumisesta tulitaukoon Israelin kanssa.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas taivutteli eilen Hamasia ja Islamilaista jihadia allekirjoittamaan pysyvän tulitaukosopimuksen Israelin kanssa. Hamasin edustaja ilmoitti, että se pidättäytyy väkivallasta, mutta harkitsee yhä, suostumista pysyvään tulitaukoon.

Hamasin edustaja Ismail Haniyah sanoo Abbasin vahvistaneen, että Israel on suostunut lopettamaan sotilaalliset toiminnot mukaan lukien palestiinalaismilitanttien "täsmäsurmaamiset". Abbas ja Israelin pääministeri Ariel Sharon sopivat väkivaltaisuuksien lopettamisesta Kairon huippukokouksessa Egyptissä viime tiistaina.

Palestiinalaisten entinen turvallisuusministeri Mohammed Dahlan puolestaan neuvotteli eilen Israelin puolustusministerin Shaul Mofazin kanssa Tel Avivissa turvallisuuskysymyksistä. Israelin armeijan radion mukaan neuvottelussa käsiteltiin myös vankien vapauttamista ja Länsirannan kaupunkien turvallisuusvastuun siirtämistä israelilaisilta palestiinalaisille.

Kokouksen äärijärjestöjen kanssa piti alkaa alun perin perjantai-iltana, kun Abbas oli saapunut Gazaan. Hänen edustajansa eivät kertoneet, miksi keskustelut lykkääntyivät.

Hamas teki torstaina kranaatti- ja rakettihyökkäyksiä israelilaisiin siirtokuntiin Gazan kaistalla. Abbas erotti hyökkäysten jälkeen korkea-arvoisia turvallisuusviranomaisia, koska nämä eivät olleet kyenneet estämään Hamasin iskuja.

Israel päästää karkotettuja koteihinsa

Israel päästää kymmeniä Länsirannalta karkotettuja palestiinalaisia palaamaan koteihinsa, kertovat Israelin ja palestiinalaisten edustajat. Mukana on myös palestiinalaisia, jotka karkotettiin Jeesuksen syntymäkirkon piirityksen päätyttyä Betlehemissä vuonna 2002. Piirityksen päätyttyä Israel karkotti 26 palestiinalaista Gazaan ja 13 Eurooppaan.

Israelin kanssa on päästy periaatesopimukseen 56 palestiinalaiskarkotetun paluusta. Sopimus on osa Egyptissä annettua tulitaukojulistusta. Israelin mukaan ehtona on, että he luopuvat väkivallasta ja palestiinalaishallinto valvoo heitä.

Hamas vaatii vankeja vapaiksi

Hamasin Länsirannan-johtaja Hassam Jussef kehottaa palestiinalaishallintoa työskentelemään kaikkien palestiinalaisvankien vapauttamiseksi.

Israelin on määrä vapauttaa ensi viikolla 500 palestiinalaisvankia. Jussefin mukaan heistä vain 15 kuuluu Hamasiin. Kaikkiaan Israelilla on 7600 palestiinalaisvankia, joista 3200 on Hamasin jäseniä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.