Mainos

Halvat kännykkävakoiluohjelmat uhkaavat puhelinsalaisuutta

Poliisi mukaan ohjelmien myynti on laillista, mutta salakuuntelu on aina rikos.

Kännykkään asennettava vakoiluohjelma on yksi tuoreimmista teleliikenteen muotivirityksistä. Netistä ladattavan vakoiluohjelman avulla voi seurata vakoiltavan henkilön puhelin- ja tekstiviestiliikennettä jopa reaaliaikaisena.

Älypuhelinten lisääntymisen myötä ovat lisääntyneet myös erilaiset ohjelmat, joiden avulla voi vaikkapa vakoilla puolison tekemisiä asentamalla tämän puhelimeen vakoiluohjelman. 100-200 euron hintaiselle kännykkäohjelmalle luvataan helppoa asennusta, kunhan vakoiltavan puhelin saadaan hetkeksi käyttöön.

- Elikä käyttäjän on joko hyväksyttävä se ohjelma tai annettava se jollekin, että hän voi sen salassa sen tehdä, mutta tietämättä se ei kyllä oikein onnistu, kehitysjohtaja Marko Forsell Sesca Groupista kertoo.

Vakoiluohjelman voi lähettää toisen puhelimeen myös etätyönä, joten varma ehkäisykeino on pitää salasana tiukasti omassa tiedossa ja bluetooth pois päältä.

- Ja toisaalta bluetoothin kautta aina asennettaessa, niin sinun täytyy hyväksyä asennettava ohjelma, joten tietämättä se ei voi tapahtua, epähuomiossa kylläkin, Forsell painottaa.

Vakoiluohjelmien valmistus ja myynti on laillista, mutta käyttö laitonta ilman vakoiltavan lupaa. Poliisi muistuttaa, että jo pikkuruisessa EU:n perusoikeuksien kirjassa mainitaan viestisalaisuus samoin kuin Suomen perustuslaissa.

- Perustuslaissa on jo lähdetty siitä, että kirje- ja puhelinsalaisuus on Suomessa olemassa.

Viime vuosina on puitu esimerkiksi työnantajan oikeutta seurata alaisten viestiliikennettä, Jatkossa ehkä kysytään, saako työnantaja asentaa työkännyköihin vakoiluohjelmia.

- No salakuuntelusta on sakkoa tai maksimissaan vuosi vankeutta ja samoin myöskin tämän sähköisen tietosuojalain säännösten rikkomisesta.

Aika näyttää, onko vakoiluohjelmista teollisuusvakoilun välineeksi vai jäävätkö ne etupäässä parisuhteiden testipeleiksi.

- No, tuo mustasukkaisuus on erittäin suuri voima, niin en tiedä, ehkäpä sillä saattaa ollakin.

Varma suoja vakoilua vastaan on halpa peruskännykkä, johon ohjelmien asennus ei onnistu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.