Haluatko pysyä nuoren näköisenä? Tämä on pahimpia uhkiasi

Aurinko tuo elämäämme lämpöä ja valoa, mutta siltä suojautuminen on välttämättömän tärkeää.

Auringolta suojautuminen vaikuttaa radikaalisti ihon kuntoon ja ulkonäköön. Kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa neuvoo ottamaan mallia aasialaisista kanssasisarista, joilla on perimänä heleä iho.

– He eivät anna auringon paahtaa ihoaan, vaan käyttävät aina varjoa. Ennen ihoa varjeltiin paljon palamiselta, joten kyllä vanha kansakin on jo tiennyt auringon vaikutuksista ja vaaroista, tuumaa Kousa.

Auringolta tulisikin suojautua lierihatulla ja aurinkosuojalla, tai välttämällä aurinkoa kokonaan aikana, jolloin se on kuumimmillaan eli klo 11–15 välillä.

– Meille suomalaisille on inhottavaa joutua puhumaan auringon välttämisestä, kun se ei paista muutenkaan paljon, myöntää Kousa.

Vinkit auringolta suojautumiseen

Kun auringossa joka tapauksessa halutaan olla, miten siihen kannattaisi suojautua järkevästi? Kousa kertoo, että meikeissä on harvoin suojakertoimia, mutta ne silti suojaavat jonkin verran auringolta. Meikkien ainesosista johtuen ne tekevät fysikaalisen suojan iholle. Suoja riippuu kerroksen paksuudesta, mutta sekä meikkivoiteella että –puuterilla voi saada matalan tai keskitason suojan.

– Suomen normaalissa kesässä meikillä suojaa jonkin verran. Päivävoiteessa on suojakerroin, joka riittää suojaamaan, jos ei ole tarvetta suuremmalle suojalle esimerkiksi aurinkoallergiasta tai heikosti ruskettuvasta ihosta johtuen. Myös suvussa esiintyvät ihosyövät on syytä ottaa vakavasti ja suojata tällöin ihoa aina korkeimman kertoimen mukaan.

Ihosyöpäriskit ovatkin suuri ja vakava auringosta koituva ongelma. Ihon palaminen altistaa riskille.

– 1980-luvulla itseään etelän matkoilla grillanneet ovat nyt siinä pisteessä, että iholla alkaa näkyä kaikenlaisia ongelmia. Vaikutukset voivat ulottua muutamasta vuodesta jopa 30 vuoteen tai ylikin, Kousa kertoo.

Toisaalta itsensä monta kertaa polttaneelle ei välttämättä tule ongelmia ollenkaan.

– Ikääntyminen lisää riskiä. Viimeistään 80 ikävuoden paremmalla puolella alkaa useilla olla ihomuutoksia ihollaan. Riski tulee jo nuorempana ja eletty elämä sitten lisää ihomuutoksia pikku hiljaa.

Aurinko ei kuitenkaan ole kokonaan haitallinen, vaan siitä voi olla myös apua esimerkiksi atooppisen ihon hoitoon. Talvikaudella huonossa tilassa esimerkiksi sisäilman kuivuuden vuoksi ollut iho saa parannusta auringosta ja kosteammasta kesäilmasta.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja