Mainos

Halonen: Nato-esitys presidentiltä

Presidentti Tarja Halosen mielestä Nato-ehdotuksen tekeminen kuuluu valtionpäämiehelle.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen toteaa, että ehdotuksen tekeminen Suomen liittymisestä sotilasliitto Natoon kuuluu ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtavalle presidentille.

Halonen muistuttaa, että perustuslain mukaan presidentti johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Siksi hänen kuuluu olla se henkilö, joka ryhtyy panemaan Nato-jäsenhakemusta vireille tarpeen vaatiessa, Halonen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Presidentti korostaa, ettei hänellä ole mitään sellaista uutta tietoa Suomen turvallisuuspoliittisesta tilanteesta, mikä aiheuttaisi tarpeen tehdä ehdotuksen Nato-jäsenyydestä.

Presidentti Halonen täyttää tänään 60 vuotta.

Presidentti kiitteli rauhanturvaajia

Tarja Halonen

Rauhanturvaaminen on muuttunut yhä vaativammaksi ja raskaammaksi, mutta silti suomalaiset rauhanturvaajat ovat suoriutuneet siitä erinomaisesti. Näin arvioi presidentti Halonen tervehdyksessään, jonka hän lähetti rauhanturvatehtävissä oleville suomalaisille jouluaattona.

- Olen monessa yhteydessä niin kotimaassa kuin ulkomailla saanut ottaa vastaan kiitosta toiminnastanne vaikeissa olosuhteissa. Olette edelleen vahvistaneet mainettamme rauhanturvaamisen kärkimaana, Halonen kiitti.

Presidentin mukaan rauhanturvaajat myös luovat osaltaan myönteistä kuvaa suomalaisista naisista ja miehistä.

Lähes 45 000 suomalaista on osallistunut eri operaatioihin rauhan puolesta ja inhimillisen kärsimyksen vähentämiseksi.

- Suomalaisten osallistuminen rauhanturvaamiseen tukee demokratian, oikeusvaltioperiraatteen ja ihmisoikeuksien vahvistumista. Samalla kriisinhallinnan yhteistyön kautta kertyy kokemusta, joka on hyödyksi myös kansallisen puolustuksen ja kriisivalmiuden ylläpitämisessä, luonnehti 60-vuotispäiväänsä jouluaattona viettänyt Halonen.

Presidentin mielestä kulunut vuosi on ollut työntäyteinen runsaalle tuhannelle suomalaiselle rauhanturvaajalle.

-Uusiin operaatioihin on otettu osaa Makedoniassa ja Liberiassa. Etiopian ja Eritrean rajalla Suomi vahvisti merkittävästi yksikköään. Suomalaisille kuuluu tänä vuonna kiitos myös monikansallisen prikaatin menestyksellisestä johtamisesta Naton KFOR-operaatiossa Kosovossa. Suomi on ensimmäinen Natoon kuulumaton maa, jolle tämä tehtävä on uskottu, Halonen muistutti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.