Mainos

Hallituspuolueet vahvoilla Viron vaaleissa

Ennusteen mukaan Reformipuolue ja Keskustapuolue saisivat yhdessä selvän enemmistön parlamenttiin.

Tuoreimman mielipidetiedustelun mukaan Viron nykyisessä hallituksessa istuvat Keskustapuolue ja Reformipuolue keräävät suurimmat äänisaalit tänään pidettävissä parlamenttivaaleissa. Molempien odotetaan saavan 29-32 paikkaa 101- paikkaisessa parlamentissa eli Riigikogussa. Tässä asetelmassa ainoaksi jännitysmomentiksi jää kysymys, kumpi puoluejohtaja Edgar Savisaari (kesk.) vai Andrus Ansip (Reformipuolue) saa hallituksen muodostajan tehtävän.

Postimees-lehden teettämä gallup ennustaa hyvää tulosta myös oikeistolaiselle Isänmaanliitolle, jota johtaa entinen pääministeri Mart Laar. Puolueen ennustetaan saavan 17-18 paikkaa. Viron vihreä puolue pääseen niin ikään parlamenttiin saaden 6-8 paikkaa.

- Viron vaalikampananjassa ei ole mitään erityistä pääteemaa. Puolueet ovat sivunneet vähän kaikkia aiheita. Puolueiden välillä ei ole myöskään mitään merkittäviä indeologisia eroja, kertoo profesori Anu Toots Tallinnan yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedokunnasta.

Toots arvelee, että vaalit eivät muuta juurikaan Viron politiikkaa. Hän uskoo, että nykyisen koalitiohallituksen kaksikko Reformipuolue ja Keskustapuolue jatkavat vallassa. Ainot muutos jota professori Toots odottaa on Kansanliiton putoaminen pois hallituksesta. Kansanliiton maine ryvettyi nyt päättyvällä parlamentin kaudella korruptioskandaaleissa.

Vaalien voittajiksi povatut Reformipuolue ja Keskustapuolue ovat molemmat liberaalista talouspolitiikkaa kannattavia. Molemmat haluavat jatkaa veroalunnuksia, joiden uskotaan siivittävän jatkossakin Viron talouskasvua. Keskustapuolue haluaa neljässä vuodessa yli kaksinkertaistaa Viron keskikuukausipalkan, joka on nyt noin 700 euroa. Reformipuolueella on vieläkin kunnianhimoisempi tavoite. Se lupaa taloupolitiikallaan nostaa Viron viidessätoista vuodessa EU:n viiden rikkaimman ja viiden edistyneimmän valtion joukkoon.

Molemmat puolueet kannattavat samanlaisia energiapoliittisia ratkaisuja. Ne kannattavat Viron osallistumista uuden ydinvoimalan rakentamiseen Liettuaan Ignalinan ydinvoimalan tilalle. Vaikka puolueet ovat jakaneet hallitusvastuun, ovat molemmat käyneet aggressiivista vaalikampanjaa toisiaan vastaan.

- Se kuuluu tunnelmaan. Vaikka kampanjoissa on ylilyöntejä, kaikki puolueet ymmärtävät että se on vaalityötä, selostaa Keskustapuolueen kansanedustaja Een Eesmaa.

Kohupatsas jakaa hallituskumppaneita

Reformipuolueen ja Keskustapuolueen ainoa merkittävä näkymysero liittyy kiisteltyyn pronssipatsaaseen, jonka Neuvostoliitto pystytti aikanaan Tallinnan keskustaan toisessa maailmansodassa kuolleiden sotilaidensa muistolle.

Reformipuolue ja oikeistolainen Isänmaanliitto haluaisivat siirtää patsaan syrjempään, koska se symboloi heidän mielestään miehitystä. Venäläisväestölle patsas symboloi Neuvostoliiton ponnistuksia Natsi-Saksan kukistamisessa.

Patsaan siirtoa vastustavan Keskustapuolueen kansanedustaja ja nykyisen parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Een Eesmaa arvelee, että patsaskysymys on vaalitemppu.

- Moni uskoo, että koko tämä ongelma unohtuu vaalien jälkeen, Eesmaa kertoo MTV3:n haastattelussa

Eesmaan mielestä patsasta on tulkittu väärin niin Venäjällä kuin Virossakin. Hän muistuttaa että patsaan kyljessä lukee "Toisessa maailmansodassa kaatuneille".

- Kaikki puhuvat neuvostosotilaan patsaasta, mutta muistomerkin tekstin perusteella sen tulkita symboloivan jopa Natsi-Saksan puolella kaatuneita virolaisia, Eesmaa toteaa.

Eesmaan mielestä patsaan siirtämisellä ei saada aikaiseksi mitään muuta kuin vahinkoa, koska se hankaloittaisi entisestän venäläisväestön integrointumista Viron yhteiskuntaan.

- Tämä patsaskysymys on turhaan kärjistänyt monia teemoja täällä Virossa, Eesmaa toteaa.

Mikäli Postmees-lehden tuorein vaalitulosennuste toteutuu on todennäköistä että kumpikin valtapuolue pystyy saamaan enemmistöhallituksen ilman toisiaan. Jos keskustapuolue saa peräti kolmanneksen paikoista, voi se liittoutua esimerkiksi vihreiden kanssa. Reformipuolue voi niin ikään saada enemmistöhallituksen aikaan Mart Laarin Isänmaanliiton kanssa.

(Outi Parikka/MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.