Mainos

Hallitus puolusti Kreikka-tukea: Pienemmän riskin tie

Eduskunnan enemmistö hyväksyy Kreikan toisen tukipaketin, mutta ei vailla epäilyjä uuden pelastusohjelman onnistumisesta.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) myönsivät eduskunnan keskustelussa tiistaina, ettei sadan prosentin varmuutta tämänkään vaihtoehdon onnistumisesta voi antaa.

Eduskunta äänestää Kreikan tukipaketista keskiviikkona. Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta sekä kahden hengen vasemmistoryhmä ilmoittivat äänestävänsä vastaan.

Timo Soini (ps.) moitti, ettei tukipaketilla pelasteta tavallisia kreikkalaisia, vaan pankkeja ja poliittista eliittiä. Mauri Pekkarisen (kesk.) mielestä uuden tukipaketin onnistuminen on tyhjän päällä. Molempien mielestä parempi olisi siirtää Kreikka ulos eurosta.

"Ei helppoja ratkaisuja"

Katainen vastasi, että kyyti tavallisille kreikkalaisille olisi huomattavasti kovempaa, jos maan annetaan kaatua.

– Emme voi antaa kiukun sokaista itseämme niin, ettemme kykenisi vastuulliseen päätöksentekoon. Helppoja ratkaisuja ei valitettavasti ole, Katainen vetosi.

Miapetra Kumpula-Natri (sd.) heitti keskustalle, että miten Suomen mahtaisi käydä EU:n maataloustukineuvotteluissa, jos Suomi olisi yksin vaatimassa Kreikkaa ulos eurosta.

Hallituspuolueiden edustajat muistuttivat hanakasti, että keskusta ajoi Kreikan ensimmäistä tukipakettia kaksi vuotta sitten. Siihen ei kuulunut minkäänlaista sijoittajien vastuuta eikä vakuuksia Suomen omien riskien pienentämiseksi.

– Nyt on parempi paketti ja te vastustatte sitä, Annika Lapintie (vas.) härnäsi.

"Tilanne on nyt toinen"

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi puolustautui, että silloin yleinen mielipide piti ratkaisua järkevänä. Kiviniemen mukaan nyt tilanne on toinen.

– Ero on siinä, että Kreikka ei tehnyt sitä, mitä oli luvannut, hän lisäsi.

Katainen vastasi, että euroalueella vallitsevan yleisen käsityksen mukaan tämä tukiohjelma on pienemmän riskin tie.

Vasenryhmän Markus Mustajärvi oli tyytymätön siihen, että Suomen saamista vakuuksista neuvoteltua sopimusta on salailtu eikä sitä nytkään ole saatu luettavaksi suomenkielisenä.

Urpilainen puolustautui, että kaikki keskeinen tieto on ollut julkisuudessa ja myös kansanedustajien käytössä.

(MTV3 - STT)

Katso Matti Maunun juttu (Seitsemän uutiset 28.2.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.