Hallitus haluaa pidentää mielenosoitusten ilmoittamisaikaa – "Sosiaalinen media on mahdollistanut sen, että suuriakin mielenosoituksia voidaan järjestää nopeasti"

Hallitus haluaa pidentää mielenosoitusten ilmoittamisaikaa. Hallitus antoi esityksensä tänään. Lain on tarkoitus tulla voimaan elokuussa.

Hallitus esittää kokoontumislakiin muutosta, jonka mukaan ulkona yleisellä paikalla järjestettävistä kokouksista, kuten mielenosoituksista, olisi tehtävä ilmoitus poliisille vähintään 24 tuntia ennen kokouksen alkamista.

Nykyisen lain mukaan ilmoitus on tehtävä vähintään kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista.

"Suuriakin mielenosoituksia voidaan järjestää nopeasti"

Ehdotuksen mukaan ilmoitus mielenosoituksen järjestämisestä voitaisiin tehdä myös 24 tunnin määräajan jälkeen, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle.

– Sosiaalinen media on mahdollistanut sen, että suuriakin mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia voidaan järjestää nopeasti, oikeusministeriön tiedotteessa todetaan.

Ministeriön mukaan kuuden tunnin ilmoitusaika on osoittautunut käytännössä liian lyhyeksi, jotta poliisi pystyisi kaikissa tilanteissa turvaamaan kokoontumisvapauden ja tarvittaessa esimerkiksi neuvottelemaan kokouksen järjestäjien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat