Mainos

Hallitus haluaa lisätukea Itä-ja Pohjois-Suomelle

Hallitus haluaa vahvistaa aluepolitiikassa maan heikompien alueiden eli Itä- ja Pohjois-Suomen asemaa. Tavoitteena on myös laajentaa tuki- ja rakennemuutosalueita niin, että niillä asuu yli 49 prosenttia väestöstä. Nykyisin peitto on reilut 41 prosenttia.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tänään, mitä alueita Suomi ehdottaa kansallisiksi alepolitiikan tukialueiksi ja rakennemuutosalueiksi. Ehdotuksesta neuvotellaan Euroopan komission kanssa, ja lopullisesti aluejaot päättää hallitus. Aluejako koskee vuosia 1998 ja 1999.

EU:n komissio on sitä mieltä, että Suomen tukialueilla voi asua alle puolet väestöstä.
Hallitus haluaa kiinnittää erityistä huomiota Itä- ja Pohjois-Suomen asemaan. Tämä näkyy muun muassa siinä, että EU:n tukialue 6 kuuluu ehdotuksessa kokonaisuudessaan korkeimman kotimaisen tuen eli tukialue I:n piiriin. Tällä alueella voitaisiin käyttää EU:n tukea ja kotimaista yritystukea enimmillään 35 prosenttia yrityksen investoinnista.

Kaupunkikeskukset ykköstuen piiriin

Itä-ja Pohjois-Suomen kaupunkikeskukset nostetaan ehdotuksessa kotimaisesta II tukialueesta I tuen piiriin. Ylivieskan, Raahen ja Äänekosken seutukunnat putoavat sitä vastoin kakkosalueelta kolmostuen piiriin.

Ykköstukialueeseen nousevat Mikkeli, Pieksämäki, Savonlinna, Joensuu, Kajaani, Kemi, Tornio ja Rovaniemi sekä näiden kaupunkien seutukunnat. Hallituksen tavoitteena on, että tukien nostaminen kääntäisi mahdollisesti etelään suuntautuvan muuttovirran maakuntakeskuksiin.

Kaupunkipolitiikan vahvistaminen näkyy myös rakennemuutosalueiden kasvussa. Kotimaisten investointitukien piiriin pääsevät ehdotuksen mukaan Kuopio, Kouvola, Lappeenranta, Riihimäki sekä Hangon ja Tammisaaren alue.

Rakennetukien piiristä tippuisivat kuitenkin pois Forssa, Humppila ja Karkkila eli ne eivät saisi mitään tukea. Pietarsaaren seutukunta ei liioin saisi tukea, koska se tiputettiin ehdotuksessa pois III tuen piiristä.

Lahden seutukunta luettaisiin kahtena seuraavana vuotena kokonaisuudessaan rakennemuutosalueeksi, kun siitä nykyisin vain osa on tukialuetta. Imatra saisi aiempaa korkeampaa tukea, koska se nousee ehdotuksen mukaan rakennemuutosalueesta II tuen piiriin. Valkeakoski kuuluisi seuraavat kaksi vuotta kokonaisuudessaan III tuen piiriin. Nyt se on osittain rakennemuutosaluetta. Loimaan seutukunta, Kaakkois-Satakunta sekä Kaakkois- ja Lounais-Pirkanmaa nousevat ehdotuksessa III tukialueeseen. Nykyisin ne eivät kuulu minkään tuen piiriin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.