Hallituksen rivit repesivät suuren valiokunnan metsä-äänestyksessä – opposition kanta lisäsi hämmentävyyttä

Eduskunnan suuri valiokunta asettui perjantaina hallituksen enemmistön kannalle hallituksessa jyrkkää erimielisyyttä herättäneessä taksonomiakysymyksessä.

Valiokunta päätyi äänin 21–4 valtioneuvoston kannan mukaisesti vastustamaan asiaa koskevan EU-säädöksen hyväksymistä.

Erikoista ratkaisussa oli se, että hallitukset rivit repesivät äänestyksessä pahasti kahtia samalla kun oppositiopuolueiden edustajat äänestivät hallituksen enemmistön kannan mukaisesti.

Taksonomialla eli kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmällä EU pyrkii ohjaamaan sijoituksia tulevaisuudessa niin, että ne tukisivat ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviä hankkeita.

SDP, keskusta ja RKP ovat vastustaneet EU:n taksonomia-asetukseen liittyvää säädösehdotusta, koska ne eivät ole olleet tyytyväisiä metsien käsittelyn teknisiin kriteereihin. Hallitus on pitänyt järjestelmän kriteerejä osin vaikeasti ymmärrettävinä ja tulkinnanvaraisina.

Tulkinnanvaraisuudesta voisi seurata, että metsätalous voisi rajautua taksonomian ulkopuolelle ja mahdollisuudet saada rahoitusta metsätalousinvestoinneille voisivat heiketä.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat puolestaan olleet säädösehdotuksen kannalla, ja ne jättivätkin eriävän mielipiteen suuren valiokunnan lausuntoon.

*Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso: Saarikko pahoittelee taksonomia-moitteitaan pääministeri Marinille:"Sanavalintani oli huono" 2:41
Metsien taksonomiakysymys on hiertänyt hallitusta pahasti. Keskustan Annika Saarikko joutui reilu viikko sitten pahoittelemaan moitteitaan pääministeri Sanna Marinille: "Sanavalintani oli huono"

"Veronmaksajien pussi ei riitä"

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) oli kokouksen jälkeen pahoillaan valiokunnan ottamasta kannasta.

– Toivoisin, että ilmastoasioissa oltaisiin johdonmukaisia ja tuettaisiin niitä toimia, joilla ilmastonsuojelua voidaan edistää, Hassi sanoi STT:lle eduskunnassa.

Hassin mukaan Suomi huonontaa omaa ympäristömainettaan vastustamalla turhaan taksonomiaa. Hän ei usko, että Suomi ja Ruotsi saavat rinnalleen riittävästi asian vastustajia, jotta se voisi EU:ssa kaatua.

Hassin mukaan taksonomian avulla voidaan luoda tieteeseen pohjautuvat kriteerit sille, mitkä asiat liiketoiminnassa voidaan lukea ilmastonsuojelutoimiksi ja mitkä ei.

Tällaiset kriteerit ovat Hassin mukaan tarpeen, sillä ilmastonmuutoksen hillintää ei pystytä rahoittamaan pelkästään veronmaksajien pussista.

Ennakkovaikuttamisen taso huolestuttaa

Suuren valiokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) kummasteli hallituksen hajanaisuutta taksonomiakysymyksessä.

– Meillä on Suomessa tässä asiassa periaatteessa vähemmistöhallitus. Hallituksen omat rivit hajoavat tällaisessa kansallisen edunvalvonnan kannalta kriittisessä kysymyksessä kaikissa valiokunnissa ja myös suuressa valiokunnassa, Mäkelä ihmetteli STT:lle kokouksen jälkeen.

Oppositiopuolueiden edustajat jättivät valiokunnan lausuntoon eriävän mielipiteen, jossa he ilmaisivat huolensa Suomen ennakkovaikuttamisen tasosta EU:ssa.

– Hallitus tekee nyt viimeinkin oikeita asioita, mutta täysin myöhässä ja hajanaisena. Tämä on johtajuuden kannalta ihan käsittämätön näytelmä, Mäkelä sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat