Keskusta ja vihreät ottivat yhteen hallituksen kipukohdasta: "Metsäteollisuus on saanut lobata ja sama viesti kuuluu poliitikkojen puheissa"

Kuka päättää metsistämme: Suomi vai EU? 11:01
Kuka päättää metsistämme: Suomi vai EU?

Hallitus ei ole vieläkään päättänyt metsäkantaansa EU:n luokittelujärjestelmän osalta. Hallituksen EU-ministerivaliokunnan oli määrä päättää Suomen linjasta viime perjantaina.

Keskustassa ja RKP:ssä on oltu huolissaan siitä, että Suomen metsät jäisivät EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän ulkopuolelle, jos Suomi ei vastusta EU-komission esitystä.

Ulkopuolelle jääminen saattaisi vaikeuttaa rahoituksen saamista metsäsektorille.

Pääministeripuolue SDP:n mukaan päätöksen lykkääntyminen on johtunut muiden hallituspuolueiden riitelystä.

Vihreiden ja vasemmistoliiton mielestä esitys pitäisi hyväksyä, jotta kuva Suomen ilmastotavoitteista ei muuttuisi.

– Rahoituksen taksonomia on ollut jo pitkään valmisteilla. Se on menossa eteenpäin joka tapauksessa. Haluamme, että Suomi on antamassa viestiä rahoitusmarkkinoille, että haluamme kestävämpää metsänkäyttöä ja ratkaista ilmastokriisin. Olisi äärimmäisen vastuutonta, jos Suomi lähettäisi viestin, että olemme änkyrä, vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen perusteli MTV:n Uutisaamussa.

Keskusta katsoo myös, että metsäpolitiikka ei kuulu EU:n sääntelyn piiriin.

– Sääntely ei saa koskea sellaisia asioita, että aletaan yksityiskohtaisesti säätelemään metsänkäytön tapoja. Läheisyysperiaate on yksi keskeisimmistä EU-periaatteista. Asioista saa yhteisesti säätää vain sellaisissa asioissa, joissa se on tarpeellista ja vain siinä mitassa kuin se on tarpeellista, keskustan kansanedustaja Eeva Kalli avasi.

Vihreissä ei nähdä asiassa samanlaista ongelmaa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Mehän olemme osa Euroopan unionia, ei ole mikään "EU siellä ja me täällä". Olemme vaikuttamassa päätöksiin, ja niin kauan, kun vaikutamme yhteisesti päätöksiin, meillä on myös kokoamme suurempi rooli esimerkiksi luontokadon ratkaisemisessa, Holopainen sanoi.

"Päätös olisi pitänyt jo tehdä"

Kansanedustajat olivat yhtä mieltä kuitenkin siitä, että päätös olisi pitänyt saada aikaiseksi.

Aiemmin valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi MTV Uutisille olevansa erittäin harmissaan siitä, ettei hallitus ole kyennyt muodostamaan virallista kantaa asiassa.

Kestävän rahoituksen luokittelusta vastaava komissaari Mairead McGuinness vieraili Suomessa viime perjantaina, ja Saarikko kertoi, että tilanne on kiusallinen, sillä Suomi ei voi vaikuttaa komissioon kannan puutteen vuoksi.

– Päätös olisi pitänyt jo tehdä. Olemme nyt jo myöhässä. Mitä pikemmin, sen parempi, patisti Kalli.

– Keskustelu siitä, että meillä olisi äärimmäisen täydellistä metsäpolitiikkaa, ei pidä paikkaansa. Meillä on todella iso haaste, että olemme luonnon monimuotoisuuden kannalta kestävämpiä, ja että kehitämme tavaroita ja tuotteita metsistä, jotka nostavat jalostusarvoa, Holopainen latasi takaisin.

– Tässä tietty metsäteollisuuden ala on saanut lobata ja sama viesti kuuluu tiettyjen poliitikkojen puheissa jopa sanatarkasti, hän jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat