Valtiovarainministeri Saarikko MTV Uutisille komissaarin tapaamisen jälkeen: "On hyvin kiusallista, että Suomen virallinen metsäkanta puuttuu"

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo MTV Uutisille olevansa erittäin harmissaan siitä, ettei hallitus ole kyennyt muodostamaan virallista kantaa EU-komission esityksestä kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmästä eli taksonomiasta.

Hallituksen EU-ministerivaliokunnan oli määrä päättää Suomen linjasta tänään perjantaina. MTV Uutiset kertoi jo eilen, että hallituksen päätös EU:n luokittelujärjestelmästä lykkääntyi riidan takia.

Kestävän rahoituksen luokittelusta vastaava komissaari Mairead McGuinness vierailee parhaillaan Suomessa. Valtiovarainministeri Annika Saarikko tapasi komissaarin tänään.

– On hankalaa vaikuttaa komissioon ja vastuussa olevaan komissaariin, kun Suomella ei edelleenkään ole virallista kantaa luokittelujärjestelmästä. Tilanne oli hyvin kiusallinen, Saarikko toteaa tuohtuneena MTV Uutisille.

Hallituslähde totesi jo eilen MTV Uutisille, että päätös lykkääntyy, koska asiaan haetaan kompromissia.

Saarikon mukaan kompromissille ei ole tilaa ja ei ole muuta vaihtoehtoa kuin äänestää komission esitystä vastaan.

Tästä kiistellään

Keskusta ja RKP näkevät vaarana, että jatkossa seuraa lisää Suomen kannalta haitallista ja liian yksityiskohtaista metsäsääntelyä, jos Suomi ei vastusta komission esitystä.

Jos nykyistä metsiemme hoitoa ja käyttöä ei luokiteltaisi ilmaston kannalta kestäviksi, rahoituksen saaminen metsäsektorille olisi hankalaa ja kallista.

Tästä olisi isot seuraukset suomalaiselle metsätaloudelle. Taksonomia toisi myös ylimääräistä byrokratiaa, joka vaikuttaisi metsänomistajien mahdollisuuksiin myydä metsää, keskustassa ja RKP:ssä pelätään.

Vihreät ja vasemmistoliitto taas ovat sitä mieltä, että Suomen ei pidä asettua EU-komission esitystä vastaan. Silloin annetaan kuva, että Suomessa vastustetaan EU:n ilmastotavoitteita ja sitä vihreät ja vasemmistoliitto eivät halua.

Valtiovarainministeriö toimii vastuuministeriönä kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmässä. Myös työ- ja elinkeinoministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön virkamiehiä on kuultu EU-komission esityksestä.

– Pohjaesitys, jonka eri ministeriöiden virkamiehet ovat laatineet, on ollut valmis jo viikkojen ajan. Lähtökohta on, että Suomen intressi on äänestää komission esitystä vastaan, kertoo Saarikko.

EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä listaa ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimia. Näillä luokittelukriteereillä halutaan ohjata rahoittajia sijoittamaan ilmastotavoitteita edistävään toimintaan.

EU haluaa yksityistä pääomaa ilmastotoimiin, koska valtioiden ja EU:n budjettirahat eivät yksin riitä.

Saarikko pettynyt päätöksentekokykyyn

Saarikko muistuttaa, että Suomi hoitaa ilmastoasiansa erittäin hyvin eli kyse ei ole siitä, ettei Suomessa otettaisi ilmastokysymykset tosissaan.

– Olen pettynyt siihen, että pääministeri veti asian tämän päivän EU-ministerivaliokunnan listalta pois, toteaa Saarikko.

– Joka päivä, kun päätös venyy, on yksi päivä vähemmän aikaa vaikuttaa komissioon.

SPD:n mukaan kompromissi löydettävä

SDP lähde painottaa MTV Uutisille, että päätöksen lykkääminen ei johdu SDP:n voimakkaasta tahdosta, vaan muiden hallitupuolueiden riitelystä. 

SDP:n mukaan hallituksessa täytyy löytyä sopu, koska vastaavanlaisia luokitusjärjestelmiä on tulossa komissiolta lisää. Silloin on hankalaa päästä eteenpäin niissä, jos tässä ensimmäisessäkään ei ole löytynyt sopua. 

Pääministeripuolueesta todetaan myös, että metsien ja ydinvoiman tärkeys Suomelle on nostettu esille kaikissa tapaamisissa komissaari McGuinnessin kanssa, vaikka hallituksessa ei vielä ole löytynyt yhteistä linjaa asiassa.

Komissaari on tavannut muitakin ministereitä

Suomen vierailunsa aikana komissaari McGuinness on muun muassa tutustunut Olkiluodon ydinvoimalaitokseen ja suomalaiseen metsänhoitoon.

Saarikko kertoo tuoneensa Suomen erityisseikat esille McGuinnessille heidän tapaamisensa aikana, vaikka virallista kantaa EU-komission esityksestä kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmästä ei vielä ole.

McGuinness on myös tavannut pääministeri Sanna Marinin (sd.), elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.), valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.).

Suomen kannan pitää olla viimeistään valmis joulukuun alkupuolella. EU-komissio käsittelee luokittelujärjestelmää kokouksessaan 8. joulukuuta.

Jatkossa komissio antaa myös muita taksonomioita, esimerkiksi luonnon monimuotoisuuteen liittyen. Siinäkin luokittelussa käsitellään metsiin liittyviä asioita.

Juttua täydennetty klo 16.52 SDP:n kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat