Hallituksen rivit repesivät valiokunnan metsä-äänestyksessä – Katri Kulmuni MTV Uutisille: "Syntyi iso kansallinen rintama"

Suomalaisiakin metsiä koskeva EU:n ennallistamisasetus on käsittelyssä eduskunnassa. Hallituksen rivit repesivät talousvaliokunnan äänestyksessä, kun SDP:n, keskustan ja RKP:n edustajat linjasivat vastustavansa nykymuotoista asetusta.

Talousvaliokunta sai tänään valmiiksi lausuntonsa Suomen kannasta EU:n ennallistamisasetuksen suhteen.

Järeän asetuksen tavoitteena on ennallistaa Euroopan luontoa ja torjua luontokatoa. Komission esityksellä olisi rajut vaikutukset etenkin suomalaiseen metsätalouteen.

Hallitus linjasi kuukausi sitten kannattavansa EU-asetusta, mutta nyt eduskunnan talousvaliokunnassa rivit repeilevät.

Valiokunta päätyi esittämään, että Suomen pitäisi vastustaa nykymuotoista ennallistamisasetusta ja vaatia sen muuttamista.

Äänestyksessä tätä vaatineet hallituspuolueiden SDP:n, keskustan ja RKP:n sekä opposition kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajat löysivät toisensa.

Vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat eivät kannattaneet loppulausetta, jossa linjattiin suoraan, että Suomen tulee vastustaa nykymuotoista asetusta.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) vahvistaa asian MTV Uutisille.

– Pidän todella hienona, että talousvaliokunnassa syntyi iso kansallinen rintama tästä asiasta, Kulmuni sanoo.

– Nyt on erittäin laaja rintama yli hallitus-oppositiorajan suomalaisten metsien puolesta ja päätäntävallan pitämisestä Suomessa, Kulmuni sanoo.

SDP:llä "hyvin kriittinen suhtautuminen" asetukseen – kävisikö direktiivi?

Valiokunnan jäsen, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen arvioi, että ennallistamisasetuksen tavoitteet ovat tärkeitä.

Parhaat keinot luontokadon torjumiseen Suomessa tuntevat kuitenkin Mäkysen mukaan suomalaiset, ei EU-komissio.

Myös SDP:n ryhmäkokouksessa käsiteltiin asiaa eilen.

– Kyllä meillä on hyvin kriittinen suhtautuminen tähän ennallistamisasetukseen, Mäkynen sanoo.

Talousvaliokunta katsoo lausunnossaan, että Suomen tulisi pohtia linjaa, että EU-asetuksen sijaan ennallistamisesta annettaisiin EU-direktiivi.

Tämä on myös SDP:n toive.

Asetukset ovat kaikkia jäsenmaita sitovaa lainsäädäntöä. Direktiiveissä asetetaan sitovat tavoitteet, mutta maat saavat itse valita keinot niiden saavuttamiseksi.

– Se tarkoittaisi, että jäsenmailla olisi selkeästi laajempi toimivalta päättää itse siitä, mitkä toimet ennallistamisessa ja luonnonsuojelussa on parhaita ja tehokkaimpia, Mäkynen toteaa.

Valiokunnan jäsen, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoo, että valiokunnan lausunnossa nostettiin esille ja täsmennettiin asetuksesta pitkälti samanlaisia ongelmia kuin hallituksen kannassa kuukautta aiemmin.

– En nähnyt mitään perustelua tehdä sitä erikseen osoittelevaa tai dramatisoivaa kannanottoa, jonka valiokunnan enemmistö halusi tehdä. Aika erikoinen asia kyllä, Harjanne sanoo.

– On ilmeistä, että tarvitsemme EU:n laajuisia toimia luontokadon pysäyttämiseksi. Siitä ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä, Harjanne muistuttaa.

Äänestystä kommentoi Twitterissä myös valiokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.). Grahn-Laasosen mukaan SDP ja keskusta tulivat äänestyksessä Janne Sankelon (kok.) esityksen taakse.

Voiko käsittely johtaa hallituskriisiin?

Talousvaliokunnan lausunnon mukaan nykymuotoisen asetusehdotuksen ongelmana ovat "erityisesti ehdotetun sääntelytavan ja siihen liittyvän tietopohjan merkittävät puutteet sekä määritelmien ja laskentaperusteiden epätäsmällisyys, jotka tekevät sääntelyn vaikutusten arvioinnista ja ennakoinnista erittäin vaikeaa".

Useat eduskunnan valiokunnat antavat lausunnon ennallistamisasetuksesta. Lopullisesti Suomen kanta päätetään eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Jos asetus menisi läpi, Suomessa tulisi toteuttaa järeitä toimia suurten luontoalueiden ennallistamiseksi eli käytännössä vähintäänkin liki luonnontilaan palauttamiseksi.

Bruttokansantuotteeseen suhteutettuna Suomelle koituisi enemmän kuluja kuin millekään muulle maalle.

Asiasta on povattu hallitusta pahasti repivää riitaa, sillä etenkin keskusta ja vihreät ovat asetuksesta täysin eri mieltä.

Onko talousvaliokunnan käsittelyllä vaikutusta hallitusyhteistyöhön? Kulmuni muistuttaa, ettei kyse ole hallituksen lakiesityksestä vaan kannanotosta EU-politiikkaan.

– En vetäisi tästä mitään sen dramaattisempia johtopäätöksiä. Näitä on aina vaalikaudessa onkin verran, Kulmuni toteaa.

Juttua täydennetty kello 16.14. Lisätty Matias Mäkysen kommentit. Kello 16.41 lisätty Atte Harjanteen kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat