Mainos

Hallituksen kasvupaketti voi olla pari sataa miljoonaa – satsauksia homekouluihin?

Keskiviikkona alkavista minihallitusneuvotteluista on ehkä odotettavissa muutaman sadan miljoonan euron työllisyys- ja kasvupaketti. Siihen pakettiin voisi sisältyä satsauksia infra- ja asuntorakentamiseen, homekouluihin sekä muuhun julkiseen rakentamiseen.  

Uuden kasvupaketin rahat voitaisiin ottaa esimerkiksi kolmesta suunnasta: budjettikehysten sisältä sisäisillä siirroilla, valtion omaisuuden myynnistä saatavilla tuloilla sekä budjettikehyksen ulkopuolelta, esimerkiksi valtion Ara-asuntorahastosta. Viime kevään kehyspäätöstä eivät hallituspuolueet ole halukkaita avaamaan.  

Hallitus on jo aiemmin keväällä päättänyt 600 miljoonan euron kasvupaketista, jonka toivotaan vauhdittavan kotimaan kehnoa taloustilannetta.  

Satsaukset kasvuun ja työllisyyteen ovat olleet SDP:n viime kuussa valitun puheenjohtajan Antti Rinteen keskeisimpiä tavoitteita näihin hallitusneuvotteluihin. Myös pääministeripuolue kokoomus suhtautuu kasvua ja työllisyyttä tukeviin toimiin myönteisesti.  

Maanantaina hallitusneuvotteluiden vetäjäksi nimitetyn, tulevan pääministerin Alexander Stubbin (kok.) mukaan hallitusneuvotteluissa tulee olemaan kolme kokonaisuutta: jo tehtyjen päätösten toimeenpano ja rakennepaketti, toisena hallituspuolueita hiertävät kysymykset sekä kolmantena kasvu ja työllisyys.  

Stubb sanoi, että keskiviikkona kello 11 valtioneuvoston linnassa alkavien minihallitusneuvotteluiden tavoitteena on saavuttaa poliittinen vakaus ja pitää porukka kasassa. Tavoitteena on olla "toteutushallitus", Stubb sanoi.   

– Tavoitteenamme on, että Suomen talouspolitiikka on ennustettavaa. Se on tärkeää kilpailukykymme ja luottoluokituksemme näkökulmasta, Stubb sanoi tänään.  

Hän ei eritellyt, mitkä kysymykset viiden hallituspuolueen välillä hiertävät, mutta ainakin oppivelvollisuusiän nostosta ja lapsilisien muutoksesta on puolueiden välillä erimielisyyttä. Lapsilisäpäätökseen saattaa tulla muutos, sillä nykyisessä muodossa päätöksen uskotaan lisäävän tuloeroja, ei tasaavan niitä.  

Kokoomuksen ministerikierrätys ensi viikolla  

Hallitusneuvotteluiden pohjustus alkaa tänään tiistaina klo 18, kun hallituspuolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuvat Königstedtin kartanoon Vantaalle alustavia tunnusteluja ja näkökantojen keräämistä varten. Hallitusneuvotteluille ei ole deadlinea, eli ne jatkuvat Stubbin mukaan niin kauan kuin on tarpeen. Yleisesti kuitenkin uskotaan niiden päättyvän torstaina.  

Muut hallituspuolueiden puheenjohtajat olivat Stubbin mukana maanantain tiedotustilaisuudessa, mutta vaitonaisina.  

– Me ollaan tässä porukalla keskusteltu tämä malli auki, ja minusta se kuulostaa hyvältä, SDP:n Rinne tyytyi sanomaan.  

Kokoomus saattaa tehdä laajemmankin ministerikierrätyksen kuin vain vaihdokset kahteen, eli Stubbilta ja Henna Virkkuselta vapautuviin eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin sekä kunta- ja liikenneministerin salkkuun. Kokoomuksen ministerikierrätys tehdään hallitusneuvotteluiden jälkeen eli todennäköisesti heti juhannuksen jälkeen ensi viikon alusta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.