Halla-aholta harvinainen kädenojennus medialle: "Jos joku vaatii toimittajan hiljentymään, on kyse hyökkäyksestä"

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) piti puheen Media-akatemiassa eduskunnassa maanantaina.

Media-akatemia järjestetään isojen mediatalojen toimesta etenkin uusille kansanedustajille, jotta toimittajien työ ja mediatalojen toimintatavat tulevat tutuksi. Jussi Halla-aho on useasti kritisoinut mediaa ja toimittajia eri haastatteluissa ja sosiaalisessa mediassa. Tästä näkökulmasta puhe Media-akatemian seminaarissa oli yllättävänkin sovinnollinen.

Kritiikkiä pitää kestää

Halla-aho totesi puheessaan, että kritiikkiä mediaa ja kansanedustajia kohtaan ei pidä tulkita hyökkäyksenä heitä vastaan. Kritiikkiä pitää kestää, kun osallistuu yhteiskuntakeskusteluun.

Mutta, jos joku vaatii kansanedustajan tai toimittajan hiljentymään, silloin on kyse hyökkäyksestä, myös demokratiaa vastaan.

Halla-aho totesi myös, että puhemiehenä hän puolustaa kansanedustajien vapautta. Moni toimittaja on Halla-ahon mukaan, kysynyt miten hän puhemiehenä aikoo puuttua kansanedustajien puheisiin. Halla-aho totesi jo ensimmäisessä puheessaan eduskunnan uutena puhemiehenä tänä syksynä, ettei hän aio puuttua kansanedustajien puhevapauteen. Tämä herätti paljon kritiikkiä eduskunnassa, etenkin oppositiossa.

Vaikka sosiaalinen media on yhä tärkeämmässä roolissa, yksittäisien kansanedustajan näkökulmasta Halla-aho muistutti, että suhdetta perinteiseen median kannattaa myös rakentaa ja se on molempien etu. Politiikan toimittajan työ Suomessa on helppoa verrattuna moniin muihin maihin, totesi Halla-aho.

Politiikan toimittaja voi liikkua vapaasti eduskunnassa ja nykäistä kananedustajaa hihasta, jos on jotain asiaa. Sitä on syytä vaalia!

Ennen vanhaa tiedettiin toimittajan kanta

Halla-aho aloitti puheensa toteamalla, että ennen vanhaa kansalaisilla oli helpompaa, kun mediat kannattivat tietyn puolueen linjaa avoimesti. 

Silloin lukija pystyi päättämään, että objektiivinen totuus oli luultavasti jossain Uuden Suomen ja Tiedonantajan kirjoitusten välissä.

Puhemiehen mukaan tänä päivänä on hankalampaa, kun mediatalot eivät avoimesti kannata tiettyä puoluetta, vaan pyrkivät olemaan objektiivisia toimijoita. Monissa muissa maissa, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa mediat toimivat hyvin avoimesti tietyn puolueen linjan eteen.

Informoitu ja valistunut äänestäjä on demokratian ydin

Vaikka Halla-aho kyseenalaisti toimittajien riippumattomuutta, hän kuitenkin näki, että medialla on tärkeä rooli demokratian toteuttamisessa. Demokratia edellyttää, että äänestäjä on informoitu ja itse osaa ottaa selvää asioista.

Medialla on tärkeä rooli tiedon välittäjänä. Äänestäjillä saattaa myös olla vääränlainen käsitys asioista ja luulla, että on olemassa jokin ongelma, jota todellisuudessa ei ole. Myös tässä medialla on tärkeä rooli oikean tiedon välittäjänä. 
 

Lue myös:

    Uusimmat