Puhemies Jussi Halla-aho ei ala "makutuomariksi" edes rasismikeskustelussa – "Tämä ei ole tarkkailuluokka tai euroviisukarsinta"

Tällaista käytöstä puhemies Halla-aho toivoo huomiselta rasismikeskustelulta eduskunnassa 1:44
Katso video: Tällaista käytöstä puhemies Halla-aho toivoo huomiselta rasismikeskustelulta eduskunnassa.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kertoi tiedotusvälineille eduskunnan syyskauden ajankohtaisista kysymyksistä. Halla-aho korosti, että hän puolustaa puhemiehenä kansanedustajien laajaa puheoikeutta.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin eduskunnan tulevista päätöksistä ja keskusteluista.

Päähuomion vei keskiviikkona eduskunnalle annettava hallituksen tiedonanto  yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä. Tiedonanto on vastaus kesän rasismikohuun, joka nousi valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) vanhoista kirjoituksista.

– Minun nähdäkseni kansanedustuslaitos on pyhistä pyhin. Tämä ei ole tarkkailuluokka tai euroviisukarsinta antaa pisteitä. Puhemiehenä minun on turvattava kansanedustajien perustuslaillinen oikeus esittää kantoja, joita esittämään kansa on heidät valinnut. En ala makutuomariksi, Halla-aho sanoo.

Keskiviikon keskustelu näyttää, puuttuuko puhemiehistö keskusteluun, jos joku kansanedustajista puhuu rasistisesti. Halla-ahon mukaan puheoikeuden kuuluu olla "rajoittamaton".

– Toivottavasti kaikki kansanedustajat hyväksyvät, että on erilaisia näkemyksiä, Halla-aho toteaa.

Äänestyksiä ehkä perjantaina

Tiedotustilaisuudessa ei tullut esille Halla-ahon oppositiosta kesällä saama arvostelu, joka heräsi rasismikohun seurauksena.

Oppositio olisi halunnut eduskunnan kesätauolla koolle päättämään Purran ja Rydmanin luottamuksesta. Taustalla vaikuttivat Purran ja Rydmanin vanhat, rasistisiksi tulkitut kirjoitukset.

Halla-aho ei kuitenkaan kutsunut eduskuntaa koolle kesätauolta.

Hallitus antaa keskiviikkona eduskunnalle tiedonannon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä. Tiedonanto on vastaus kesän rasismikohuun.

Tiedonannosta käytävän keskustelun aikana on mahdollista, että oppositiosta esitetään Purralle ja Rydmanille epäluottamusta.

Jos näin käy, ministereiden luottamuksesta äänestetään näillä näkymin perjantaina.

Eduskunnan syyskausi alkaa – puhemies Halla-aho kertoi, mitä on luvassa 16:57
Katso video: Näin Jussi Halla-aho kertoi linjastaan puhemiehenä.

Presidenttiehdokkuus "ei ongelma"

Halla-ahon mukaan hänen ehdokkuutensa ensi vuoden presidenttivaaleissa ei ole ongelma puhemiehen tehtävän hoitamisessa. Halla-aho sanoo pysyvänsä päivänpolitiikan ulkopuolella, kuten eduskunnan puhemiehet ovat aiemminkin tehneet.

– Aikataulukysymyksissä puhemiehen tehtävät tulevat tietysti ensimmäisenä, hän sanoo.

Eduskunnan syksyn pitäisi sujua tavalliseen tahtiin. Budjettikäsittely on tarkoitus saada päätökseen 13. lokakuuta.

Hallitukselta on tulossa eduskuntaan syyskaudella 119 esitystä, joista kiireellisiä on 19. Kiireellisyys tarkoittaa sitä, että esitykset yritetään saada voimaan ensi vuoden alkuun mennessä.

Kiireellisten esitysten joukossa on todennäköisesti kiisteltyjä työmarkkinauudistuksia, kuten poliittisten lakkojen ja tukilakkojen hankaloittamista.

Marraskuussa eduskunta sekä yliopistokenttä kokeilevat kasanalaisparlamenttia, jonne kutsutaan ilmeisesti sattumanvaraisesti 600 suomalaista. Tämä kansalaisparlamentti pui kahden viikonlopun aikana kansalaisaloitteita, jotka esittävät polttoaineiden hinnan kohtuullistamista sekä käyttöhuoneiden laillistamista huumeiden käyttäjille.

– Kansalaisparlamentin työtä käytetään eduskunnassa päätöksenteon tukena, Halla-aho kertoi tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat