Halla-aho vaatii maahanmuuttajia töihin työvoimapulassa kärvisteleville maatiloille: "Sopii maatalouden tarpeisiin kuin nyrkki naamaan"

Koronakriisi on aiheuttanut sen, että maatalous on työvoimapulassa. Ulkomaalaisia kausityöntekijöitä ei juuri pääse maahan matkustusrajoitusten takia.

Hallitus selvittää parhaillaan, miten kotimaista työvoimaa saataisiin maatiloille satokautta varten. Ilman työvoimaa sato voi pahimmillaan jäädä korjaamatta ja yrityksiä voi ajautua konkurssiin.

Myös oppositiossa on herätty tilanteeseen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho lähetti tänään tiedotteen, jossa ehdotetaan maahanmuuttajia ratkaisuksi tilanteeseen.

– Huomautan, että riippumatta muusta työllisyystilanteesta Suomessa on huomattava, täysin käyttämätön työvoimareservi, joka sopii maatalouden tarpeisiin kuin nyrkki naamaan: humanitaarisin perustein saapuneet maahanmuuttajat, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-aho vetoaa sekä maatalousyrittäjiin että julkiseen valtaan rekrytointikampanjan aloittamiseksi arabin-, somalin- ja kurdinkielisen väestön keskuudessa. Oppositiojohtaja korostaa myös sitä, että työllistäminen edistäisi kotouttamista.

– En väheksy maataloustöitä, mutta olen varma, että ahkera ja motivoitunut henkilö selviää niistä tehtävistä, joita aiempina vuosina on teetetty kausityöntekijöillä, vaikka korkeampaa koulutusta tai täydellistä kielitaitoa ei olisikaan, Halla-aho sanoo.

MTK tehnyt kyselyn

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on jo selvittänyt kausityövoiman tarvetta maa- ja puutarhatiloilla.

– Vastauksista käy ilmi, että tiloista 18 prosenttia kertoi tarvitsevansa työvoimaa jo maaliskuussa. Suurin tarve on heinäkuussa, jolloin lähes kaikki vastanneet tarvitsevat kausityövoimaa. Kyselyn otokseen vastanneiden tarve tuolloin on yli 14 000 työntekijää ja kokonaistarve kaikilla tiloilla huomattavasti suurempi. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 836 tilaa ympäri Suomen, MTK kertoo.

MTK:n mukaan työvoiman saantia koskevilla päätöksillä on kova kiire. Muutamille tiloille päätökset tämän kauden tuotannolle ovat jo myöhässä.

Kausityövoima on tärkeää maatalouden kaikille tuotantosuunnille. Ilman kausityövoimaa suuri osa sadosta jää tuottamatta tai korjaamatta. Moni yritys on kyselyn perusteella vaarassa lopettaa pysyvästi.

Suuri osa kausityövoimasta majoittuisi tiloilla. MTK:n kyselyyn vastanneet nostivat esille, että tilat pystyvät hoitamaan tarvittavat karanteenit. Lisäksi ulkomaista työvoimaa on pidetty karanteenin kannalta helpompana, koska heillä on vähemmän sosiaalisia kontakteja alueella.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi tänään valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa, ettei kaikille tiloille näillä näkymin olisi järjestymässä kausityövoimaa.

Lue myös:

    Uusimmat