Mainos

Haitissa vietetään murheellista vuosipäivää

Haitin maanjäristyksestä on tänään kulunut tasan vuosi. Köyhää saarivaltiota ravistelleessa järistyksessä kuoli yli 220 000 ihmistä.

Tapahtumien muistelu alkoi Haitissa jo eilen, kun hallituksen virkamiehet vierailivat joukkohaudoilla maan pääkaupungin Port-au-Princen liepeillä.

Tänään saarella vietetään minuutin hiljainen hetki kello 16.53 paikallista aikaa eli hetkellä, jolloin tuhoisa järistys iski. Suomen aikaa keskiyöllä vietettävän hiljaisen hetken päätteeksi haitilaiset päästävät valkoisia ilmapalloja taivaalle.

Varsinainen päätapahtuma on katolinen messu, joka järjestetään ulkona, järistyksessä romahtaneen katedraalin raunioilla.

Kriisi ei hellitä

Vaikka tuhoisasta järistyksestä on kulunut jo vuosi, ei kriisi hellitä. Maassa riehuu koleraepidemia, johon on kuollut tähän mennessä noin 4 000 haitilaista. Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, ettei epidemian huippua ole vielä saavutettu.

Myös jälleenrakennus on pahasti kesken. Avustustöiden koordinoinnissa tiiviisti mukana ollut Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton sanoo olevansa turhautunut jälleenrakennustöiden hitauteen. Hän on kuitenkin tyytyväinen, että tilanne on viime aikoina hieman parantunut.

Tällä hetkellä vielä 800 000 haitilaista elää pakolaisleireillä, maassa lojuu tonneittain raivaamatonta romua ja 180 000 kotia on vielä korjattava. YK:ssa arvioidaankin, että jälleenrakennus kestää vielä kuukausia, jopa vuosia.

YK kuitenkin vakuuttaa, ettei Haitin tukemista unohdeta tänä vuonna.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.