Mainos

Avustustyöntekijä Haitissa: Tekemistä vielä valtavasti

Jälleenrakennustyöt maanjäristyksen rampauttamassa Haitissa takkuilevat pahasti. Kirkon ulkomaanavun työntekijät ovat tähän mennessä ehtineet antaa vain kriisiapua, sillä tilanne maassa on vielä melko kaoottinen.

- Näkymätöntä työtä on tehty paljon, mutta mullistavaa muutosta katukuvassa ei ole vielä näkyvissä. Aikamme on mennyt esimerkiksi veden ja ruoan jakamiseen sekä terveydenhuollon tarjoamiseen. Hätäavun vaihe on jatkunut tähän asti, kertoo koko vuoden avustustyötä Haitissa tehnyt Kirkon ulkomaanavun maaedustaja David Korpela.

Kriisiavun antamista on jouduttu pitkittämään, sillä maanjäristys ei ollut suinkaan ainoa katastrofi, joka Haitia viime vuonna koetteli. Pian sen jälkeen saarella riehui hurrikaani, joka nostatti tulvia. Nyt maa kamppailee koleraepidemian kanssa.

- Tällä hetkellä kolera työllistää meitä eniten. Jaamme koulujen kautta vedenpuhdistustabletteja, vesikanistereita, saippuaa ja klooria lapsille ja heidän perheilleen, jotta epidemiaa saataisiin hillittyä, Korpela sanoo.

Hallitus jarruttaa rakentamista

Vaikeuksista huolimatta Kirkon ulkomaanapu on saanut aloitettua kahden pysyvän ja useiden väliaikaisten koulujen rakentamisen. David Korpela toivoo, että vallan mahdollinen vaihtuminen maassa helpottaa jälleenrakennusta.

- Presidentinvaalien tulosta odotellaan jo kovasti. Toivomme, että maahan saadaan vastuullinen hallitus, joka tekisi päätöksiä esimerkiksi maankäytöstä. Hallitus on tällä hetkellä hyvin hauras, eikä tarvittavia päätöksiä ole pystytty tekemään, Korpela kuvaa.

Korpelan mukaan raha on riittänyt kriisi-avun antamiseen ja rakennustöiden aloittamiseen hyvin. Hän on yllättynyt siitä, kuinka paljon suomalaiset ovat tukeneet Haitia. Keräysvaroja on vielä jäljellä ja lisää rahaa tulee edelleen.

- Tähän asti rahat ovat riittäneet, mutta esimerkiksi pysyvien koulujen rakentaminen vie paljon rahaa, Korpela kuitenkin muistuttaa.

Nyt rauhoitutaan suremaan

Vuosipäivän lähestyminen on Korpelan mukaan aiheuttanut haikeutta haitilaisissa ja Kirkon ulkomaanavun työntekijöissä.

- Oma henkilökuntani ja paikalliset työntekijät ovat rauhoittaneet tätä viikkoa ja tehneet vähemmän töitä, sillä kaikki haluavat nyt rauhoittua suremaan näiden luonnonkatastrofien uhreja. Tämä vuosi on vedetty niin täyttä vauhtia, että ei ole ollut aikaa pysähtyä.

Korpela arvioi, että Haitin toipuminen viime vuoden koettelemuksista vie jopa kymmenen vuotta.

- Meidän omassa jälleenrakennushankkeessammekin menee vähintään viisi vuotta. Tavoitteennamme on rakentaa 50 koulua, mikä on vain murto-osa siitä kaikesta, mitä täytyy tehdä, Korpela huokaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.