Häiriö Suomen ja Viron välisessä sähköyhteydessä – syystä ei vielä tietoa

Suomen ja Viron välinen Estlink 2 -tasasähköyhteys irtosi verkosta puolenyön jälkeen, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid tiedotteessaan.

Irtoamishetkellä yhteyden tehonsiirto oli noin 130 megawattia Virosta Suomeen. Fingridin mukaan häiriö ei vaikuttanut Suomen sähköjärjestelmän käyttövarmuuteen.

Fingridin johtavan asiantuntijan Timo Kaukosen mukaan vielä ei ole tiedossa, missä vika tarkalleen ottaen on.

– Vika voi olla merellä tai maakaapeleissa, jotka ovat Viron puolella, Kaukonen sanoo STT:lle.

Häiriön syytä selvitetään

Häiriön selvitys on aloitettu. Kaukosen mukaan vialla ei tässä vaiheessa ole vaikutuksia sähkön saatavuuteen.

– Vaikutukset riippuvat siitä, mennäänkö näillä lämpötiloilla vai koveneeko pakkanen. Näillä lämpötiloilla ongelmia ei ole.

Kaukonen ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa siihen, olisiko kaapelia voitu vahingoittaa tahallisesti.

– Häiriön syyt täytyy selvittää ensin.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä keskusrikospoliisista (KRP) kerrottiin tänään Ilta-Sanomille, että niissä ollaan tietoisia kaapeliviasta. Ministeriön saamien alustavien tietojen mukaan ulkopuolista aiheuttajaa ei tässä vaiheessa epäillä. On tavallista, että sähköjärjestelmän eri osissa on aika ajoin vikaantumisia.

KRP on samoilla linjoilla, IS kirjoittaa. Rikosylikomisario Risto Lohi kertoi lehdelle, että KRP seuraa tilannetta, mutta sen tietoon ei ole tullut, että vikaan olisi ollut osallisena ulkopuolinen taho.

Molemmista korostettiin lehdelle, että päävastuu vian selvittelystä on kantaverkkoyhtiöllä.

Myös Viro tutkii

Viron siirtoverkonhaltijan Eleringin hallituksen jäsenen Erkki Sappin mukaan myös Virossa selvitetään vikaa, kertoo Viron yleisradio ERR. Sappin mukaan ei ole tiedossa, onko vika esimerkiksi muuntaja-asemissa vai meri- tai maakaapeleissa.

Estlink 2:n kapasiteetti on 650 megawattia. Estlink 1 toimii kuitenkin tällä hetkellä normaalisti. Sapp sanoo, että Viro pystyy korvaamaan puutteet sähkönsiirrossa. Muun muassa naapurimaissa Latviassa ja Liettuassa on sähkön ylituotantoa.

Estlink 2 koostuu Suomessa ja Virossa sijaitsevista muuntaja-asemista ja 147 kilometriä pitkästä merenalaisesta tasasähköyhteydestä, josta 12 kilometriä kulkee maalla. Lisäksi Suomen alueella kulkee 14 kilometriä ilmajohtoja.

Yhteys avattiin 10 vuotta sitten. Estlink 3 -kaapelin odotetaan valmistuvan vuonna 2035.

Useita kaapelivaurioita

Suomen ja Viron välisellä alueella on muutaman kuukauden sisällä havaittu useita kaapeli- tai putkivikoja.

Suomen ja Viron välisessä Balticconnector-kaasuputkessa havaittiin vaurioita lokakuussa. Vaurio oli Suomen talousvyöhykkeeseen kuuluvalla alueella. Keskusrikospoliisi on epäillyt vaurion aiheuttajaksi kiinalaisen Newnew Polar Bear -nimisen rahtialuksen ankkuria.

Lisäksi teleoperaattori Elisan Suomen ja Viron välisen tietoliikenteen merikaapeli katkesi samoihin aikoihin kaasuputken vaurion kanssa.

Myös Viron ja Ruotsin välinen tietoliikennekaapeli vaurioitui lokakuussa.

Vauriot ovat herättäneet Venäjään kohdistuneita epäilyitä. Syytä kaikkiin vaurioihin ei ole julkisuudessa olleiden tietojen mukaan saatu selville.

Lue myös:

    Uusimmat