Häiriintyneiden hoitajien pääsy potilaiden pariin halutaan estää

Opetusministeriön työryhmä esittää oppilaitoksille oikeutta peruuttaa opinto-oikeus alalle soveltumattomilta opiskelijoilta. Ministeriö sanoo oppilaitosten olevan tällä hetkellä aseettomia, jos esimerkiksi terveysalan opiskelijan mielenterveys järkkyy ja potilasturvallisuus vaarantuu. Lisäksi työryhmä esittää oppilaitoksille mahdollisuutta erottaa opiskelija pysyvästi erittäin vakavissa väärinkäytöksissä.

- Pysyvässä erottamisessa kyse on äärimmäisestä, jälkikäteisestä kurinpitokeinosta, jos opiskelija syyllistyy esimerkiksi vakavaan väkivallantekoon tai tuhopolttoon koulussa. Kyse on muiden opiskelijoiden ja henkilökunnan turvallisuudesta, selvittää opetusministeriöstä lainsäädäntöneuvos Salla Kalsi.

- Opiskeluoikeuden peruuttamisessa on kyse vaaratilanteiden ja vahinkojen ennaltaehkäisystä opintojen ja harjoittelun aikana - ja myöhemmin työelämään siirryttäessä potilaiden, lasten ja muiden erityisryhmien turvallisuuden varmistamisesta, Kalsi perustelee.

Pysyvä erottaminen tulisi vakavista rikkomuksista ja koskisi kaikkia aloja ei ainoastaan sosiaali- ja terveydenhuoltoalaaa.

Määräaikaisesti opiskeluoikeus peuutettaisiin silloin, jos henkilö todettaisiin sillä hetkellä alalle soveltumattomaksi. Opiskeluoikeuden peruuttaminen koskisi nimenomaan sosiaali- ja terveysalaa, humanistista ja kasvatusalaa, liikenne-ja kuljetusalaa sekä turvallisuusalaa.

- Rajuimmissa tapauksissa opiskeluoikeus siihen oppilaitokseen ja sille alalle peruttaisiin kokonaan. Jos oppilas hakisi toiseen oppilaitokseen samalle alalle, olisi hänellä velvollisuus kertoa kiellosta, sanoo Kalsi.

Jos oppilas ei kerro aiemmasta opiskeluoikeuden peruuttamispäätöksestä, voi oppilaitos kuitenkin saada sen selville, sillä oppilaitoksilla on käytössään asetukset tiedonvaihdosta, kertoo Kalsi.

- Opiskelija , jolta on peruutettu opiskeluoikeus, voisi hakea samaan oppilaitokseen samalle alalle uudestaan kahden vuoden kuluttua, esimerkiksi tilanteissa joissa päihderiippuvuus tai mielenterveyden ongelma on saatu hoidettua, kertoo Kalsi.

Lakiesitys velvoittaisi oppilaat myös päihdetesteihin, jos heitä epäillään päihteiden käytöstä opiskelutilanteessa tai opiskeluun kuuluvassa harjoittelussa ja päihteiden vaikutuksen alaisena toimiminen voisi esimerkiksi vaarantaa muiden turvallisuutta .

Esitys on lausuntokierroksella lokakuun loppuun saakka. Se tarkoittaa, että esimerkiksi opetusministeriön nettisivuilla kuka tahansa voi kertoa mielipiteensä ehdotuksesta.

Aikaisintaan laki tulisi toteutuessaan voimaan ensi vuoden syksynä.

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 21.8.2009)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat