Haglund: Pohjoismaisten puolustusministerien yhteisartikkelia ei suunniteltu salassa

Haglund: Artikkelia ei tehty piilossa 1:58

Soppa Pohjoismaiden puolustusministereiden yhteisartikkelin ja Venäjän Nato-kommenttien ympärillä sakenee. 

Näin puolustusministerit kirjoittivat Venäjästä

Pohjoismaiden puolustusministerien yhteisartikkelin julkaisi ensimmäisenä norjalainen Aftenposten perjantaina. Näin kirjoituksessa arvioitiin Venäjää:  

-Venäjän toiminta on Euroopan turvallisuuden suurin haaste.   

-Turvallisuustilanne Pohjoismaiden lähialueilla on huonontunut merkittävästi viime vuoden aikana.  

-Alueelle on yhä ominaista vakaus, mutta saamme varautua kriiseihin tai sattumuksiin.

-Voimme todeta, ettei tilanne ole enää ”business as usual”, vaan meidän täytyy sopeutua uuteen normaalitilaan.  

-Meidän täytyy ottaa huomioon Venäjän teot, ei Kremlin puheet.  

-Venäjän propaganda ja politiikka kylvävät eripuraa maiden välille ja kansainvälisten järjestöjen kuten Naton ja EU:n sisään.  

-Venäjällä on suuri vastuu saada tämä kielteinen kehitys kääntymään.  

Lähde: STT

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) kummastelee ulkopoliittiselta johdolta saamiaan nuhteita pohjoismaisten puolustusministerien yhteisartikkelista.  

Haglund puolustautuu salailusyytöksiltä. Hänen mukaansa Pohjoismaisten puolustusministerien yhteisartikkelia ei valmisteltu piilossa muulta valtionjohdolta. 

Kuukausi sitten ministerikokouksesta lähetetyssä raportissa kerrottiin Haglundin mukaan yhteisartikkelista.  

Raportissa kuvataan kokouksessa käytyä keskustelua ja kerrotaan, että ministerit ovat Ruotsin aloitteesta sopineet kirjoittavansa yhteisartikkelin, Haglund viestitti avustajansa välityksellä STT:lle.  

"Ei uusi linjanveto"  
  
Suomessa maanantaina vieraillut Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Söreide ei halunnut sekaantua Suomen sisäiseen keskusteluun, mutta muistutti, että yhteisartikkelissa ei ollut kysymys uudesta linjanvedosta, vaan siinä vedettiin yhteen pohjoismaisen puolustusyhteistyön kehitystä viime vuosina.  

Eriksen Söreiden mukaan on luonnollista, että puolustusministerit keskustelevat puolustusyhteistyöstä julkisesti, sillä siitä on viime vuosina tullut yhä merkittävämpää.  

Eriksen Söreide korosti STT:n haastattelussa, että puolustusministerit eivät pidä Venäjää uhkana Pohjoismaille, mutta Venäjän toimien takia Pohjoismaiden turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut aiempaa vaikeammin ennustettavaksi.  

-Puolustusministereinä meidän täytyy puhua maailmasta sellaisena kuin se on, ei sellaisena kuin me haluaisimme sen olevan, Eriksen Söreide sanoi.  

Lue myös:

    Uusimmat